Secretarul american al Apărării: România este lider regional în domeniul anticorupției și statului de drept

  • 26 Ianuarie 2017 21:02
Secretarul american al Apărării: România este lider regional în domeniul anticorupției și statului de drept

România este lider în regiunea Europei de Est în domeniul anticorupției și al statului de drept, a afirmat James Mattis, noul secretar al Apărării din SUA.

Declarația, obținută de HotNews.ro, a fost făcută în timpul audierilor din Senat când James Mattis era încă nominalizat pentru poziția de șef al Pentagonului.

Răspunzând unei întrebări venită din partea senatorilor democrați și a senatorului republican John McCain, Mattis a transmis că ”eforturile României în domeniul anticorupției și statului de drept sunt puternice, mergând până acolo încât este lider regional în acest domeniu. Totuși, amenințări la adresa procesului continuă să existe, iar reformele trebuie sa rămână o prioritate”.

Eforturile anticorupție și pentru respectarea statului de drept ale României au fost recunoscute și în ultimul raport MCV, publicat miercuri, în care se face referire la ireversibilitatea reformelor derulate în România în acest sens, iar menținerea acestei direcții ar putea conduce la ridicarea acestui mecanism de monitorizare în 2018 sau 2019.

Cele mai recente măsuri negative, cuprinse și în raportul MCV, vizează ordonanțele Guvernului privind grațierea și amendarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Raportul indică faptul că aceste propuneri de ordonanțe sugerează ”modificări ale prevederilor privind cazurile de corupție ce țin de abuzul în serviciu și conflictul de interese, iar legea grațierii ar urma să fie aplicată și persoanelor condamnate pentru anumite fapte penale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău