Secretarul american al Apărării numește ”motivele cheie” pentru care SUA susțin Ucraina

  • 04 Decembrie 2023 19:23
Secretarul american al Apărării numește ”motivele cheie” pentru care SUA susțin Ucraina

”Invadarea Ucrainei de către Rusia oferă o previzualizare sumbră a unei lumi a tiraniei și frământărilor care, ar trebui să ne facă pe toți să tremurăm. (…) Nu avem opțiunea de a sta jos și de a nu zice nimic” - Lloyd J. Austin III.

Șeful Departamentului american al Apărării (DoD) a ținut, sâmbătă, un discurs la Forumul Național de Apărare Reagan în care, a argumentat că Statele Unite trebuie să-și asume, acum, în acest moment decisiv al istoriei, rolul de lider al lumii libere, scrie Defense Romania.

”O singură țară de pe Planetă poate oferi tipul de conducere pe care o cere acest moment. Și doar o singură țară poate oferi, permanent, puternica combinație de inovație, ingeniozitate și idealism - și de minți libere, întreprindere liberă și oameni liberi. Iar aceasta este Statele Unite ale Americii”, a spus Lloyd care și-a început discursul în forță.

Înaltul oficial de la Pentagon a reamintit că “trăim vremuri dificile”, făcând referire directă la conflictele majore din Israel și Ucraina, presiunile Chinei și acutizarea la nivel global a luptei dintre democrație și autocrație.

”Acestea sunt vremurile în care securitatea globală se bazează pe unitatea americană și pe puterea americană”, a spus șeful DoD. Lumea se află „într-un punct de inflexiune a istoriei”, l-a citat Lloyd pe președintele Biden, subliniind încă o dată gravitatea evoluțiilor actuale de securitate.

În discursul său, Lloyd a numit motivele pentru care Statele Unite sprijină poporul ucrainean în lupta sa de apărare împotriva agresiunii rusești.”Ucraina contează profund pentru America și pentru întreaga lume. Și contează din patru motive cheie.

- În primul rând, războiul lui Putin reprezintă o amenințare puternică și directă la adresa securității în Europa și nu numai.

- În al doilea rând, agresiunea lui Putin este o provocare clară pentru aliații noștri din NATO.

- În al treilea rând, cruzimea deliberată a Kremlinului este un atac la adresa valorilor noastre comune de democrație și decență.

- Și, în sfârșit, războiul lui Putin este un atac frontal asupra ordinii internaționale bazate pe reguli.

Rezultatul acestei lupte va defini securitatea globală pentru deceniile următoare. Și nu avem opțiunea de a sta jos și de a nu zice nimic.”

Înaltul oficial de la Pentagon nu a pierdut ocazia de a avertiza, încă o dată, lumea liberă cu privirile la riscul imens la care se expune mai târziu dacă nu sprijină, acum, atât Ucraina cât și Israelul.

”Dacă nu rezistăm astăzi agresiunii vizibile cu ochiul liber a Kremlinului, dacă nu descurajăm alți potențiali agresori, nu facem decât să-i încurajăm – și vom invita la și mai multă vărsare de sânge și haos. Invazia Ucrainei de către Rusia oferă un preambul sumbru a unei lumi dominate de tiranie și frământări care, ar trebui să ne facă pe toți să tremurăm. Și asta este ca importanță cu mult dincolo de Europa.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău