Secretarul american al Apărării îndeamnă India să evite cumpărarea de echipamente militare rusești

  • 20 Martie 2021 18:48
Secretarul american al Apărării îndeamnă India să evite cumpărarea de echipamente militare rusești

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat sâmbătă cu omologul său indian despre achiziționarea planificată de către India a sistemului de apărare antiaeriană S400 din Rusia, reiterând că aliații americanilor ar trebui să evite achiziționarea de echipamentele rusești, pentru a evita potențiale sancțiuni.

 "Cu siguranță îi îndemnăm pe toți aliații noștri, pe partenerii noștri, să se îndepărteze de echipamentele rusești... și să evite cu adevărat orice fel de achiziții care ar declanșa sancțiuni din partea noastră", a declarat dl Austin la New Delhi.

Nu a fost livrat niciun sistem S400 în India și, prin urmare, nu a fost discutată posibilitatea sancțiunilor, a adăugat el. SUA a impus anul trecut sancțiuni Turciei pentru cumpărarea sistemului S400. India a efectuat o plată inițială de 800 de milioane de dolari, în 2019, pentru sistemul rusesc, iar primul set de baterii de rachete este așteptat la sfârșitul acestui an.

Înaintea vizitei dlui Austin, senatorul Bob Menendez, președintele Comitetului pentru relații externe al Senatului SUA, i-a cerut acestuia să abordeze preocupările legate de democrație și drepturile omului în discuțiile sale cu guvernul indian, precum și să reafirme opoziția Administrației Biden față de achiziția sistemelor antiaeriene rusești. Liderii SUA, Indiei, Australiei și Japoniei - grup de țări cunoscut sub numele de Quad - au organizat săptămâna trecută un prim summit, angajându-se să coopereze pentru garantarea unei regiuni indo-pacifice libere și deschise și să lucreze împreună în domeniul securității maritime și cibernetice, pentru a face față provocărilor din partea Chinei.

"India, în special, este un partener din ce în ce mai important în dinamica internațională, care se schimbă rapid astăzi", a spus dl Austin după întâlnirea cu ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, în cadrul căreia au discutat despre consolidarea legăturilor de securitate. "Am discutat despre oportunități de a amplifica parteneriatul de apărare SUA-India... și vom face acest lucru prin cooperarea regională în materie de securitate și interacțiuni militare, precum și prin comerțul de apărare", a adăugat Lloyd Austin.

SUA este unul dintre cei mai mari furnizori de arme către India, iar cele două părți discută, de asemenea, despre intenția Indiei de a cumpăra drone armate din Statele Unite, precum și despre o comandă mare pentru peste 150 de avioane de luptă pentru forța aeriană și marină, pentru a diminua decalajul față de China.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău