Secretariatul Comunității Energetice: Pe piața energetică a R.Moldova lipsește o concurență sănătoasă

  • 27 Aprilie 2018 16:41
Secretariatul Comunității Energetice: Pe piața energetică a R.Moldova lipsește o concurență sănătoasă

În prezent, pe piața energetică a Moldovei lipsește o concurență sănătoasă, consideră directorul Secretariatului Comunității Energetice, Janez Kopac.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la interviul acestuia pentru revista economico-financiară "Profit", în ultimul timp, compania de stat "Energocom" "câștigă toate licitațiile pentru vânzarea energiei electrice către rețelele de distribuție din țară".

„Noi am urmărit câteva licitații de furnizare a energiei electrice și am constatat că acest lucru este ciudat, deoarece mai multe companii au intenții serioase să participe la licitație, dar în final rămâne doar oferta "Energocom", a menționat el.

Potrivit lui Janez Copac, Comunitatea Energetică consideră că energia electrică a companiei "DTEK" (Ucraina) sau a CERS Moldovenească trebuie livrată direct, fără intermedierea companiei "Energocom".

"Înțelegem foarte bine că Ministerul Economiei și Infrastructurii protejează "Energocom" cel puțin pentru că compania este 100% o întreprindere de stat. Dar noi suntem convinși că procesul acestui gen de licitații pentru achiziționarea energiei electrice trebuie modificat substanțial", a spus el.

Întrebat despre calitatea modificărilor pentru licitații, directorul a spus că, în primul rând, acestea trebui să fie "cât mai transparente".

"Concurența între potențialii participanți la licitație trebuie să fie una sănătoasă și, cel mai important, condițiile de participare la licitațiile de furnizare a energiei electrice trebuie să fie aceleași și ușor de înțeles pentru toți", a subliniat Janez Copac, care a remarcat faptul că în țările UE nu există intermediari, deoarece producătorii de electricitate o vând direct rețelelor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău