Secretariatul Comunității Energetice: Licitație netransparentă de achiziție a energiei de la Energocom

  • 17 Aprilie 2018 11:30
Secretariatul Comunității Energetice: Licitație netransparentă de achiziție a energiei de la Energocom

Secretariatul Comunității Energetice susține că și în acest an licitația de achiziție a energie a fost netransparentă și există suspiciuni privind o înțelegere de culise.

Licitația de achiziționare a energiei electrice în Republica Moldova, ce sa încheiat la mijlocul lunii martie 2018 cu victoria companiei de stat Energocom, care de la 1 aprilie 2018 și până pe 31 martie 2019 va livra curemt la un preț mediu de 52,8 dolari pentru un MWh (media).

În privința modului cum s-a desfășurat licitația, Secretariatul Comunității Energetice susține că în pofida principiilor clare propuse de Secretariat și acceptate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, progresele înregistrate sunt minore față de anul trecut.

„Cel mai important este că Ministerul (Economiei și Infrastructuri n.r.) a sprijinit în mod activ interesele Energocom, în special în ultimele etape ale procedurii. Procedura de achiziție din 2018 a ridicat, de asemenea, suspiciuni privind o eventuală acțiune concertată între Energocom MGRES (Centrala de la Cuciurgan n.r.) și DTEK - întrucât ultimele două companii au decis să negocieze direct cu compania de stat Energocom în afara procedurii oficiale", se arată într-o notă a Secretariatului Comunității Energetice.

Pe baza experienței din 2018, Secretariatul va sugera amendamente la principiile de bază privind achizițiile publice: o transparență sporită, o platformă electronică, un sistem de sancțiuni sau garanții de participare sunt doar câteva din modificările propuse.

Achiziționarea de energie electrică în 2018 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energiei. 

Ministerul Economiei a anunțat că "procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice".

Anul trecut, atât Secretariatul Comunității Energetice, cât și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice se arătau contrariați de felul cum Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitații transparente la achiziția de curent electric.

Sursa: mold-street

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău