Secretara lui Schindler, care a salvat sute de evrei de excuțiile naziste, a murit la 107 ani

  • 14 Aprilie 2022 18:46
Secretara lui Schindler, care a salvat sute de evrei de excuțiile naziste, a murit la 107 ani

Mimi Reinhard, secretara care a scris la mașină numele sutelor de evrei salvați de Oskar Schindler, industriașul german care i-a ajutat să evite execuțiile naziste, a murit la vârsta de 107 ani, informează site-ul revistei People, potrivit Agerpres.

Mimi Reinhard, o evreică născută în Austria cu numele Carmen Koppel, era prizonieră într-un lagăr de concentrare de lângă Cracovia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1944, potrivit Congresului Mondial Evreiesc. Faptul că vorbea fluent limba germană și abilitățile ei de a scrie la mașină l-au determinat pe Oskar Schindler să o recruteze pentru un loc de muncă în biroul administrativ al lagărului. Acolo, a primit misiunea de a scrie la mașină o listă cu peste 1.000 de prizonieri evrei care lucrau în fabricile deținute de Schindler, salvându-i astfel de la o moarte aproape sigură în lagărele naziste.

La peste 76 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Mimi Reinhard a murit vinerea trecută într-un azil pentru vârstnici din Herzliya, o localitate din Israel, a anunțat fiul ei, Sasha Weitman, pentru cotidianul american The New York Times.

După război, Mimi Reinhard s-a mutat la New York și apoi în Israel, în 2007, pentru a locui alături de fiul ei. Sasha Weitman a lucrat ca profesor de sociologie la Universitatea din Tel Aviv, a raportat cotidianul britanic The Guardian.

Oskar Schindler - care a murit în 1974 - a salvat de la moarte aproximativ 1.300 de evrei. Datorită acestui lucru, el a fost numit "Drept între popoare" de Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Israel, o distincție atribuită cetățenilor non-evrei care au contribuit la salvarea evreilor în timpul Holocaustului.

Povestea vieții sale a stat la baza bestsellerului "Schindler's Ark", publicat în 1982, și a adaptării sale cinematografice, lungmetrajul "Schindler's List", regizat de Steven Spielberg și care a câștigat șapte premii Oscar la gala organizată de Academia de film americană în 1994.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău