Secretara de stat de la Ministerul Energiei a fost aleasă vicepreședintă a Comitetului pentru Energie Sustenabilă din cadrul UNECE

  • 20 Septembrie 19:26
Secretara de stat de la Ministerul Energiei a fost aleasă vicepreședintă a Comitetului pentru Energie Sustenabilă din cadrul UNECE

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a fost aleasă în funcție de vicepreședintă a Comitetului pentru Energie Sustenabilă din cadrul Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), pentru o perioadă de 2 ani. Acest rol presupune ghidarea activității Comitetului și grupurilor de lucru tematice.

Desemnarea Carolinei Novac a avut loc în contextul Săptămânii Energiei Sustenabile, organizate de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), care s-a desfășurat la Geneva, în perioada 16-20 septembrie, anunță Ministerul Energiei al Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, secretara de stat a participat la panelurile tematice dedicate tranziției energetice, precum și pregătirilor pentru Conferința ONU privind schimbările climatice COP29, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în luna noiembrie. 

Carolina Novac a accentuat importanța unei abordări cuprinzătoare a subiectului finanțării unei tranziții energetice juste, iar participarea Republicii Moldova la Săptămâna Energiei Sustenabile este o oportunitate unică pentru împărtășirea realizărilor țării noastre pe domeniul eficienței energetice, dar și o posibilitate de a pune în discuție obiectivele și mecanismele de finanțare ale programelor lansate pe acest segment.  

Carolina Novac a făcut un apel la identificarea surselor noi de „finanțare verde”, precum și implementarea mai rapidă și eficientă a proiectelor în acest domeniu. 

Republica Moldova are nevoie nu doar de asistență financiară, dar și tehnică în vederea sprijinirii tranziției energetice. În contextul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP29, care va avea loc foarte curând, este important să avem o viziune foarte clară cu privire la necesitățile noastre în procesul implementării tranziției verzi, corelate atât la obiectivele de asigurare a accesului universal la energie accesibilă, fiabilă și durabilă până în 2030, cât și cu prevederile Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice care presupun reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a spus Carolina Novac. 

Subiectul tranziției verzi a fost abordat și în cadrul unei întrevederi bilaterale cu Directorul Programelor de Cooperare din cadrul Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), Daniele Violetti. 

În marja reuniunii Secretara de Stat a avut întrevedere și cu ministra pentru energie și minerit a Macedoniei de Nord, Sanja Božinovska, cu care a fost discutată cooperarea bilaterală și regională energetică cu Republica Moldova în contextul procesului de aderare la UE a ambelor țări. Părțile au reiterat că Republica Moldova și Macedonia de Nord pot beneficia de un schimb de experiență în ceea ce privește procesul de reformare a sectorului energetic din perspectiva integrării în spațiul european. 

Carolina Novac a reiterat că în contextul crizei energetice din 2022-2023, Republica Moldova a început un proces de transformare a sectorului energetic, reușind în timp limitat să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice, să stabilească parteneriate externe solide, să atragă un volum considerabil de investiții în sector, dar și să beneficieze de un suport fără precedent din partea partenerilor de dezvoltare, care a diminuat impactul crizei energetice asupra populației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău