Secretara de Stat a Ministerului Energiei la București: Republica Moldova și România ar trebui să-și unească eforturile pentru consolidarea sectorului energetic

  • 03 Septembrie 16:14
Secretara de Stat a Ministerului Energiei la București: Republica Moldova și România ar trebui să-și unească eforturile pentru consolidarea sectorului energetic

Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a întreprins în perioada 29-30 august o vizită de lucru la București, unde a ținut un discurs în cadrul evenimentului „Digitalizarea Sectorului Energetic din Republica Moldova”. Pereteatcu a reiterat că țara noastră deja a făcut pași importanți în ceea ce privește digitalizarea sectorului energiei, ceea ce reprezintă o prioritate pentru tranziția durabilă către un sistem energetic mai sigur și mai rezilient.

„Am oferit o prezentare amplă despre necesitățile actuale, viziunea strategică și oportunitățile pe care le aduce digitalizarea în sectorul energetic din Republica Moldova. Am vorbit despre importanța colaborării internaționale și a implementării de soluții inovatoare, am subliniat despre legea Sandbox, care este unică în regiune, iar colegii de peste Prut s-au arătat interesați de aceste oportunități”, a menționat Cristina Pereteatcu.

Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul vizitei de la București, secretara de Stat, Cristina Pereteatcu, a avut o întrevedere cu secretarul General Adjunct al Ministerului Energiei al României, Ramona Moldovan, cu directorul de Cabinet al Ministrului Energiei Sebastian Burduja, Dragoș Roibu, dar și cu mai mulți specialiști din domeniul energiei. 

În cadrul întrunirilor, Cristina Pereteatcu a menționat că atât Republica Moldova, cât și România ar trebui să-și unească eforturile pentru consolidarea sectorului energetic pe partea de digitalizare și de promovare a inovațiilor.

La rândul său, secretarul General Adjunct al Ministerului Energiei al României, Ramona Moldovan, a vorbit despre experiențele similare din România, prezentând studii de caz și bune practici în digitalizarea sectorului energetic, care pot fi adoptate și implementate în Republica Moldova. Dragoș Roibu a menționat că țara noastră are toată susținerea României în acest sens. 

În urma vizitei de la București s-a decis că în scurt timp urmează să fie semnat un Memorandum de colaborare privind digitalizarea sectorului energetic. 

Totodată, secretara de Stat s-a întâlnit și cu director ELCEN, Adrian Tudora. Cei doi au discutat o posibilă colaborare cu întreprinderea Termoelectrica.

Cristina Pereteatcu s-a întâlnit și cu directorul General al companiilor de distribuție a energiei electrice, PPC, Mihai Pește și cu directorul Schneider Electric România-Moldova, Lucian Enaru. 

Schneider Electric este prima companie care a semnat cu Ministerul Energiei din Republica Moldova un memorandum de colaborare în vederea utilizării spațiilor de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei, cunoscute și ca Sandbox, care a fost elaborat, cu sprijinul PNUD Moldova și are drept scop stimularea  inovației în sectorul energetic, oferind companiilor un regim special de activitate pentru o perioadă de până la 7 ani.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău