Secretar de stat: Ne propunem un mecanism modernizat de sortare a deșeurilor

  • 09 Februarie 2023 08:02
Secretar de stat: Ne propunem un mecanism modernizat de sortare a deșeurilor

Prin crearea Centrului de gestionare a deșeurilor de la Stăuceni se propune dezvoltarea unui sistem centralizat de acumulare și sortare a deșeurilor. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Mediului, Petru Tătaru, miza creării unei platforme moderne de gestionare a deșeurilor este de a împiedica majorarea numărului gunoiștilor neautorizate, notează IPN.

Anterior, consilierul prezidențial pe probleme de mediu, Iuliana Cantaragiu, a explicat că prin crearea unui centru de gestionare a deșeurilor la Stăuceni, oamenii din municipiul Chișinău, dar și din raioanele Criuleni, Dubăsari, Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, Ialoveni vor beneficia de un serviciu civilizat de gestionare a deșeurilor. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, spune că centrul va fi dotat cu tehnologii moderne care vor permite sortarea deșeurilor.

„La Stăuceni este un obiectiv prin care încercăm să dezvoltăm o platformă prin care să atragem localitățile să-și acumuleze deșeurile centralizat. Respectiv, să nu admitem în zona Chișinăului creșterea numărului gunoiștilor neautorizate. Ne propunem un mecanism modernizat de sortare, cu tehnologii moderne ca să nu admitem plasarea tuturor deșeurilor într-un mod haotic”, a spus secretarul de stat al Ministerului Mediului, Petru Tătaru, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului, prioritatea Guvernului este identificarea și lichidarea până în 2027 a tuturor gunoiștilor care nu corespund cerințelor de mediu.

„Programul național de gestionare a deșeurilor prevede dezvoltarea până în 2027 a unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere economic și care să asigure drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean. Avem un acord cu BERD, se vor construi platforme prin care se vor gestiona deșeurile. Dorim să evoluăm pe aspectele de sortare a deșeurilor, iar punctele centrale vor colecta deșeurile din mai multe localități, astfel încât să nu admitem creșterea numărului gunoiștilor neautorizate. Vom trece la sortarea deșeurilor și identificarea deșeurilor care pot fi puse în circuit ca să avem o economie circulară și să asigurăm în acest fel și tranziția la economia verde”, a explicat secretarul de stat Petru Tătaru.

La 2 februarie Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Potrivit documentului, instituția financiară împrumută autorităților de la Chișinău 25 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Astfel, beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din UTA Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău