Secretar de stat în Ministerul Energiei: R. Moldova și România vor semna un tratat interguvernamental privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică

  • 05 Decembrie 2023 16:10
Secretar de stat în Ministerul Energiei: R. Moldova și România vor semna un tratat interguvernamental privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică

Guvernele României și Republicii Moldova vor semna unui tratat interguvernamental care vizează infrastructura de interconectare: gaze naturale și energie electrică, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Acesta a mai precizat că lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău vor fi finalizate până în anul 2025, mai menționează sursa citată.

„Contractul cu MGRES ne oferă timp și acest timp trebuie să îl valorificăm în cel mai eficient mod ca să avansăm cu interconectarea care o prelungim de la Isaccea- Vulcănești la Chișinău. Acest proiect este strategic, în 2025 trebuie să îl finalizăm, depunem efort și astăzi vedem premise pentru a reduce acest timp. Și asta este prioritatea zero – ca să aducem această interconectare până la Chișinău, fiindcă Chișinăul este nodul de consum, circa 2/3 din energia electrică se consumă în Chișinău”, a spus Constantin Borosan.

 Referindu-se la proiectele moldo-române, Constantin Borosan a precizat că urmează a fi semnat un tratatat între Guvernele R. Moldova și României privind interconectarea infrastructurii de transport a gazului și energiei electrice. 

„Este planificată încheierea unui tratat interguvernamental între Guvernul României – Guvernul R. Moldova care vizează exact infrastructura de interconectare: gaze naturale și energie electrică. Energia electrică – după ce a fost sincronizarea erau prevăzute aceleași stații back to back care și-au pierdut din relevanță, deși există un aspect care ține de fluxuri mari de energie care circulă prin sistemul nostru energetic, prin această linie Vulcănești – Isaccea fiindcă în zona aceasta a României – sud-estul României - este abundent de surse de producere eoliene foarte mari, cel mai mare parc eolian din Europa de Est și Centrala nucleară Cerna Vodă, linia aceasta trebuie evacuată undeva circulă prin sistemul nostru energetic. În baza unui studiu realizat de experți am identificat că pentru a reduce aceste fluxuri de energie care pun presiune pe sistemul nostru energetic trebuie să mai construim încă o linie electrică”, a spus Constantin Borosan.

Totodată, Constantin Borosan  a menționat că R. Moldova ar fi interesată să contracteze gaz din România odată cu demararea proiectului Neptun Deep, proiect pe care România se pregătește să-l exploateze din 2027.

„La începutul lunii noiembrie a fost conferința internațională Romanian International Gas Conference la care am participat și în timpul panelelor de discuții, întrevederilor avute cu companiile românești am menționat foarte clar că vrem să fim tratați ca parteneri serioși și potențiali cumpărători foarte serios, să avem încheiate contracte pentru o parte din volumul de gaze naturale care este consumat în țara noastră, să diversificăm portofoliul nostru de consum, noi nu consumăm atât de mult în comparație cu alte țări. Ne-am exprimat interesul, dorim să fim tratați parteneri serioși, egali interesați de acest subiect și în continuare vom depune demersuri în această privință, fiindcă din 2027 se așteaptă extracția de gaze naturale din zona Mării Negre, din 2026 Azerbaidjan, de asemenea, a menționat că va atinge scopul declarat să dubleze volumul de gaze naturale către UE, ceea ce înseamnă că către acea perioadă 2026 – 2027 ne așteptăm în zona aceasta a Europei să existe o ofertă generoasă de gaze naturale, sperăm asta să se exprime și în prețuri mai mici, mai competitive”, a spus Constantin Borosan .

 În context, oficialul a mulțumit României pentru suportul acordat R. Moldova în condițiile când s-a confruntat cu criza energetică.

„România ne-a ajutat cu păcură și energie electrică la un preț preferential. România a fost prima țară în 2021 care a sărit și ne-a ajutat și suntem recunoscători poporului și guvernului României pentru acest sprijin. Fără sprijinul României aceasta ar fi fost greu, chiar să spun imposibil de gestionat”, a menționat secretarul de stat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău