Sechestru pe 154 de bunuri mobile și imobiliare ale lui Medvedciuk, aliat al lui Putin

  • 14 Aprilie 2022 17:33
Sechestru pe 154 de bunuri mobile și imobiliare ale lui Medvedciuk, aliat al lui Putin

Autoritățile ucrainene au pus sechestru joi pe 154 de bunuri mobile și imobiliare ale politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, care a fost arestat marți în urma unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), el fiind considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, despre care se spune că ar fi nașul fiicei acestuia, relatează EFE, Ukrinform și Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.

Printre bunurile poprite figurează 26 de autoturisme, 30 de terenuri extravilane, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare și un iaht, conform unor surse apropiate organelor de anchetă.

Anunțul arestării lui Viktor Medvedciuk (67 de ani) a fost făcut marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Se așteaptă ca "informații importante" să fie obținute de la Medvedciuk, inclusiv despre pregătirile și derularea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după cum au dezvăluit surse apropiate liderului ucrainean.

Zelenski a comunicat despre arestare printr-un mesaj postat pe canalul său Telegram, ilustrat cu o fotografie a lui Medvedciuk, așezat pe un scaun, cu cătușe la mâini, îmbrăcat în haine militare și cu o insignă cu drapelul ucrainean.

Medvedciuk - liderul și fondatorul partidului prorus "Platforma de opoziție - Pentru Viață" - se afla în arest la domiciliu, prin ordin judecătoresc, dar a fugit la 24 februarie, exact când Rusia și-a început "operațiunea militară specială" în Ucraina.

El este acuzat de înaltă trădare pentru dezvăluirea de secrete de stat, derularea de afaceri în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, imputându-i-se de asemenea că lucrează pentru Rusia și are "legături puternice" cu Putin.

Șeful SBU, Ivan Bakanov, a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) a încercat să-l scoată pe Medvedciuk din țară prin Transnistria, de unde urma să fie transportat la Moscova.

"A fost într-adevăr o operațiune dificilă și periculoasă pentru mulți dintre cei implicați, care a durat aproximativ o lună, în condiții de război", a afirmat Bakanov într-o intervenție televizată, dezvăluind că, pentru scoaterea lui Medvedciuk din Ucraina, FSB a recurs la ajutorul unor reprezentanți ai lumii interlope ucrainene și, din păcate, chiar la polițiști ucraineni corupți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău