Seceta scoate la iveală "Pietrele Foamei" în albia unui fluviu din Cehia

  • 30 August 2018 07:02
Seceta scoate la iveală

Avertismente străvechi și amenințătoare, gravate în bolovani care rămân de obicei acoperiți de apele fluviului Elba, au semănat panică de-a lungul secolelor în sufletele locuitorilor din Cehia, însă reapariția lor în vara acestui an, deosebit de secetoasă, reprezintă doar o rememorare a perioadelor dificile prin care au trecut locuitorii din acea zonă, informează Reuters.

Acele marcaje hidrologice, supranumite "Pietrele Foamei", pot fi văzute deasupra nivelului apei doar în timpul perioadelor de secetă severă. Ele erau folosite pentru a fi gravate cu inscripții ce prevesteau recolte slabe, întreruperea navigației fluviale și anotimpuri marcate de foamete. În prezent, mesajele de pe aceste pietre apar la câteva săptămâni după previziunile meteorologice și ale specialiștilor în agricultură.

În Decin, un oraș aflat la o distanță de aproximativ 100 de kilometri nord în raport cu Praga și nu foarte departe de granița cu Germania, un bolovan ce reprezintă cel mai vechi marcaj hidrologic din Europa Centrală este complet vizibil în albia fluviului Elba, după ce nivelul apei a scăzut până la 115 centimetri.

Acea piatră, aflată sub Podul Tyrs, a fost gravată cu mesaje scrise în cehă și germană. Unul dintre ele, scris în 1904 de Franz Mayer, proprietarul unui bar, constă în următoarea frază: "Dacă mă vezi, să plângi!".

Cel mai vechi text gravat pe acea piatră și care este încă vizibil datează din 1616.

"De-a lungul timpului, când seceta venea din nou, tot mai mulți oameni au lăsat astfel de mesaje", a explicat Vlastimil Pazourek, directorul Muzeului Regional din Decin. "Această piatră este o carte de vizită pentru ceea ce s-a petrecut în regiune", a adăugat el.

Odată cu trecerea secolelor, sentimentele de frică și tristețe au lăsat loc unor abordări mai vesele și chiar antreprenoriale.

Mesajul din 1904 a primit astfel un răspuns în versuri, în anii 1930, scris de proprietarul unei fabrici locale care producea pompe. "Nu plânge, fetițo, nu te frământa. Dacă e uscăciune, stropește pur și simplu pământul cu apă".

Seceta și valul de căldură din acest an au determinat compromiterea culturilor din nordul și estul Europei, afectându-i foarte mult pe fermieri, însă, cel mai probabil, vor determina doar o reducere a surplusului de exporturi de grâu din Uniunea Europeană, iar țările din UE vor trebui să își consume singure propriile cereale, potrivit analiștilor.

"Pietrele Foamei" din Decin devin vizibile doar atunci când nivelul apei de pe Elba scade sub 160 de centimetri, iar actualul nivel scăzut al fluviului a determinat oprirea navigației comerciale și a întrerupt circulația navelor cu pasageri. În perioada modernă, cele mai multe dintre mărfuri și produse sunt transportate însă cu camioane și pe calea ferată.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău