Seceta din ultimele zece luni din R. Moldova a afectat grav producțiile agricole. Ce soluții propun specialștii

  • 29 Septembrie 2023 13:11
Seceta din ultimele zece luni din R. Moldova a afectat grav producțiile agricole. Ce soluții propun specialștii

Seceta din ultimele 10 luni din Rep. Moldova a afectat grav producțiile agricole. Lipsa precipitațiilor, o cauză a încălzirii globale, potrivit specialiștilor, impune schimbarea tehnologiilor de însămânțare a terenurilor și metodele de prevenire a acidității solului, transmite Radio Chișinău.

În ultimii ani, Rep. Moldova se confruntă cu perioade secetoase din ce în ce mai lungi și dese, și aceasta este o cauză directă a încălzirii globale, a spus pentru Radio Chișinău directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, Boris Boincean. 

Aceste schimbări climatice cer modernizarea tehnologiilor de însămânțare a culturilor de toamnă, mai ales că în ultima perioadă se atestă și o aciditate crescută a solurilor, fapt ce împiedică la dezvoltarea completă a corpului vegetal, explică Boris Boincean.

„Problema-cheie în agricultura noastră este aciditatea restabilită printre soluri. Nu necesită atât de mult să adăugăm MPK, cum noi ne imaginăm greșit, ci să adăugăm în sol carbon, sursă de restabilire a stării solului. Un sol sănătos este capabil să acumuleze o cantitate suficientă de apă, în sensul acesta asigurăm sănătate pe întreg sistemul”, a spus Boicean.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că în săptămânile care vin se preconizează precipitații izolate de scurtă durată, iar cantitatea acestora este mică. Șeful secției prognoze din cadrul Centrului, Ghenadie Roșca.

„Legat de secetă, începând cu luna august, izolat, și mai mult pe partea centrală și de sud, deja spre sfârșitul lunii septembrie s-a instaurat pe întreg teritoriul țării din cauza întreg deficitului de precipitație pe care l-am avut în această perioadă rezervele de umezeală în stratul arabil, chiar și cel de până la un metru sunt epuizate. Cantități de precipitații nu ne așteptăm, cu excepția zilei de 1, care vor cădea izolat, și cantitatea acestora sunt foarte ușoare”, a declarat Roșca.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă ploi locale. De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 și 15 grade Celsius, limite favorabile desfășurării primelor faze de vegetație la culturile semănate până în prezent precum și continuării lucrărilor de semănat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău