Seceta din Australia, o veste bună pentru furnizorii de grâu din regiunea Mării Negre

  • 04 Septembrie 2019 13:30
Seceta din Australia, o veste bună pentru furnizorii de grâu din regiunea Mării Negre

Al treilea an consecutiv de secetă în Australia ar putea duce la o scădere cu 10% a recoltei de grâu a acestei țări față de precedentele estimări, susțin traderii și oficialii din sectorul agricol, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Însă, perspectivele sumbre cu privire la recolta de grâu din Australia, odată unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, reprezintă o veste bună pentru producătorii de grâu din regiunea Mării Negre, care caută noi contracte pe piețele în creștere din Asia.

Participanții la piață estimează că producția de grâu a Australiei ar putea coborî sub 19 milioane de tone, față de 21,2 milioane de tone cât estima în luna iunie Biroul Australian de Economie și Științe Agricole și Resurse (ABARES).

"Recolta de grâu a Australiei se diminuează în prezent, în condițiile în care din ce în ce mai multe culturi de grâu sunt tăiate pentru a fi utilizate ca paie. Ne așteptăm la o recoltă de aproximativ 19 milioane de tone și este posibil să fie chiar mai mică, dacă nu va ploua în următoarele 2-3 săptămâni", a declarat Ole Houe, director la firma de brokeraj Ikon Commodities, din Sydney.

Fermierii australieni însămânțează grâu în perioada aprilie-mai, iar culturile sunt recoltate în decembrie. Sezonul de primăvară, care în emisfera sudică începe în luna septembrie, este crucial pentru faza de formare a boabelor de grâu.

Însă, după una dintre cele mai secetoase ierni din istorie, în acest an primăvara în Australia ar urma să fie mai caldă și mai secetoasă decât media multianuală, a avertizat săptămâna trecută Administrația de Meteorologie din Australia. Aceasta este o veste proastă pentru fermierii australieni, afectați de o secetă prelungită care și-a pus amprenta asupra efectivelor de animale și a regiunilor în care se cultivă cereale.

În sezonul încheiat în luna iunie 2019, Australia a coborât până pe locul șapte în topul celor mai mari furnizori mondiali de grâu, de pe locul trei în sezonul 2016/17, când producția de grâu a atins un nivel record de 35,1 milioane tone.

Însă, în timp ce producția de grâu a Australiei suferă de pe urma secetei, producția mondială de grâu în sezonul 2019/20 ar urma să urce la un nivel record de 768,1 milioane tone, potrivit Departamentului american al Agriculturii, iar furnizorii din regiunea Mării Negre urmează să profite.

"Cumpărătorii din Asia nu mai consideră Australia un mare furnizor de grâu cum era în urmă cu câțiva ani. Prețurile pentru grâul din regiunea Mării Negre nu sunt doar atractive, ci și calitatea grâului s-a îmbunătățit semnificativ. Absența Australiei de pe piață nu este o mare îngrijorare", a declarat un manager de achiziții de la o mare companie producătoare de făină din Asia de Sud-Est.

Grâul alb de calitate premium din Australia cu livrare în luna decembrie în Asia de Sud-Est este cotat la 250 dolari pe tonă, inclusiv cost și navlu. Comparativ, grâul din regiunea Mării Negre, de calitate similară, este oferit la un preț de aproximativ 225 de dolari pe tonă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău