Seceta a afectat peste 50% din culturile de grâu și orz. Membru al Asociației Forța Fermierilor: „Să fie alocate compensații pentru ca agricultori afectați să nu moară, la figurat”
-
26 Iulie 14:41
Din cauza secetei prelungite și a arșiței din ultima vreme în Rep. Moldova, suprafețele de grâu și orz au fost afectate în proporție de 50-60 la sută, iar alte culturi, precum porumbul și floarea soarelui, în medie de 70-80% potrivit unor date neoficiale făcute publice de către asociațiile de fermieri. Un raport final cu privire la impactul secetei urmează să fie prezentat săptămâna viitoare Guvernului, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agricultorii cer să fie susținuți în condițiile în care, în acest an, recolta de cereale este de două ori mai mică. Seceta și arșița au constituit factorii de mediu nefavorabili pentru dezvoltarea culturilor agricole, spun agrometeorologii, transmite Radio Chișinău.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că, la mijlocul săptămânii viitoare, va avea loc o întâlnire cu șefii direcțiilor agricole pentru a discuta despre starea recoltei de cereale. În cadrul întâlnirii, se vor contabiliza recoltările pentru cerealele din prima grupă, grâul și orzul, și se va evalua progresul lucrărilor pentru cerealele din grupa a doua, porumbul și floarea-soarelui. Vladimir Bolea:
„La zi avem raportările făcute de 14 raioane, preponderent din centrul și nordul Rep. Moldova. Suntem în așteptarea raportărilor din partea raioanelor din sudul Rep. Moldova, ca să putem face un centralizator, să ieșim cu un raport final în privința rezultatelor secetei și temperaturilor înalte care au fost în ultimul timp în Rep. Moldova. Ulterior acest raport va fi prezentat Guvernului Rep. Moldova pentru a fi informat despre situația la zi în agricultura din țară”, a spus Vladimir Bolea.
În acest an roada la cereale este de două ori mai mică decât în alți ani, a comunicat membrul consiliului de administrare din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, care cere ca agricultorii să fie susținuți.
„Culturile de prima grupă au fost slabe. Roada medie într-un an bun, pentru prima grupă de cereale este de 4,5-5 tone de grâu, însă anul acesta am strâns 2 tone jumătate. Cam așa a fost la orz, slab a fost și rapița. Vrem ca agricultorii să fie susținuți. Să fie făcută o analiză a stării culturilor, iar, cei care au fost afectați în funcție de gradul de afectare ar trebui să fie susținuți. Să fie alocate compensații ca acești agricultori care au avut de suferit să nu moară, la figurat”, a precizat Ion Plamădeală.
În perioada 1-20 iulie, coeficientul hidrotermic mediu pentru Rep. Moldova a fost de 0,4, indicând o secetă foarte severă, a comunicat pentru „Radio Chișinău”, inginerul principal al Direcției agrometeorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ecaterina Ursu.
„În perioada 1-20 iulie s-au menținut condiții meteorologice extrem de nefavorabile pentru dezvoltarea culturilor agricole. În urma secetei pe o mare parte a teritoriului la porumb s-a semnalat îngălbenirea prematură a frunzelor de la nivelul inferior, precum și o formare slabă a știuleților, izolat aceștia nu s-au format deloc. La floarea-soarelui s-a semnalat formarea fasciculului cu diametrul mic, ceea ce ulterior va duce la scăderea semnificativă a roadei. Ca urmare a regimului termic anomal de ridicat din luna iulie s-a semnalat o creștere și dezvoltare accelerată a culturilor agricole. Rezervele de umiditate productivă în sol, pe terenurile cu culturi agricole, în cea mai mare parte a teritoriului țării, reprezintă valori joase”, a afirmat Ecaterina Ursu.
Anterior expertul în economie, Viorel Chivriga a spus la Radio Chișinău că din cauza secetei, dar și a lipsei infrastructurii de irigare, Republica Moldova se confruntă cu „o situație foarte dificilă”, care „trebuie să fie soluționată, deoarece un an agricol ratat înseamnă foarte mult, iar doi ani agricoli ratați înseamnă o afacere eșuată”.