Din cauza uscăciunii de pe teritoriul R.Moldova, agricultorii nu pot îndeplini lucrările prevăzute de sezon

  • 23 Aprilie 2018 09:30
Din cauza uscăciunii de pe teritoriul R.Moldova, agricultorii nu pot îndeplini lucrările prevăzute de sezon

Seceta stabilită în ultimele săptămâni pe teritoriul R. Moldova va afecta producătorii agricoli care, din cauza uscăciunii, nu pot îndeplini lucrările prevăzute de sezon. Un pericol prezintă, de asemenea, și posibilitatea înghețurilor și grindinei, a comunicat pentru MOLDPRES Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Potrivit specialistului, într-o situație destul de complicată s-au pomenit în special fermierii care practică agricultura tradițională.

„Am trecut de la iarnă direct la timp de vară și stratul de umezeală acumulat în urma ninsorilor generoase s-a evaporat. Ca urmare, avem un sol împietrit, care face imposibilă ieșirea în câmp și prelucrarea pământului prin metode tradiționale”, a spus Vasile Șarban.

În același timp, responsabilul de la MADRM a specificat că situația va fi mai ușoară pentru producătorii care au trecut la agricultura conservatoare și folosesc utilaj combinat.

„Astfel de tehnologii permit o pătrundere mai adâncă a semințelor în sol, brazda este mai puternică și acoperă optimal semințele, asigurându-le cu condițiile necesare pentru germinare”, a precizat șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul ministerului de resort.

Nu doar seceta dă bătăi de cap agricultorilor. Un pericol rămân a fi și eventuale înghețuri sau grindină. Schimbările climatice au afectat considerabil ciclul natural. Dar, niște înghețuri la final de aprilie - început de mai ar fi catastrofale pentru producătorii agricoli, mai ales pentru cei din sectorul de pomicultură. 

Vasile Șarban spune că în cazul grindinei starea de lucruri e mai bună.

„Măsurile întreprinse de minister au permis, de exemplu, în anul trecut protejarea a circa 90% din suprafețele agricole. În anul curent, planificăm să lansăm încă 11 puncte de protecție antigrindină, în special în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, unde condițiile naturale, amplasarea geografică prezintă riscuri mai mari în acest sens”, a relevat Șarban.

Potrivit meteorologilor, ploile așteptate de agricultori sunt posibile marți, 24 aprilie, pe întreg teritoriul țări, iar miercuri izolat în regiunea de nord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău