Sebastian Kurz: Țările din sudul UE, reticente la ideea întăririi Frontex

  • 19 Septembrie 2018 15:40
Sebastian Kurz: Țările din sudul UE, reticente la ideea întăririi Frontex

Italia, Spania și Grecia sunt reticente la ideea de a face agenția europeană pentru paza frontierelor Frontex o forță capabilă să își desfășoare efectivele la granițele UE, a estimat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, care va susține această propunere la summitul celor 28 de la Salzburg.

"Unele țări membre sunt încă un pic sceptice" în legătură cu ideea lărgirii mandatului agenției europene de protecție a frontierelor, a recunoscut liderul austriac într-un interviu acordat cotidianului Standard, citat de France Presse.

"Trebuie să le convingem", a adăugat el, citând mai ales Italia, Spania și Grecia.

Aceste țări sunt rezervate deoarece ideea vizează "drepturile lor la suveranitate și de asemenea preocupările privind o mai bună înregistrare a migranților", potrivit lui lui Kurz.

Prin propunerea de a crește la 10.000 efectivele gărzilor de frontieră europene până în 2020, Comisia Europeană are în vedere să permită Frontex să intervină la granițele UE pentru un mai bun control al fluxurilor migratorii.

Dar, potrivit cancelarului austriac, autoritățile țărilor din sudul Europei sunt reticente față de această idee în timp ce, din lipsă de mijloace sau voință, îi lasă pe migranți să le părăsească teritoriul fără a-i înregistra.

Germania și Franța în special susțin reforma Frontex ce urmează a fi discutată la summitul informal al liderilor UE miercuri și joi la Salzburg, în Austria, țară ce deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a exprimat de asemenea opoziția puternică față de intervenția gărzilor de frontieră europene în țara sa.

Reprezentanța UE în Ungaria a răspuns că "UE nu vrea să își asume apărarea frontierelor în locul statelor membre, ea dorește să le ajute în protecția granițelor externe".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău