Sebastian Kurz: ''Poziția noastră în Europa nu se schimbă din cauza unei nunți''

  • 22 August 2018 17:47
Sebastian Kurz: ''Poziția noastră în Europa nu se schimbă din cauza unei nunți''

Austria este ferm ancorată în Uniunea Europeană și împărtășește total poziția ei față de Rusia, a afirmat miercuri cancelarul Sebastian Kurz, încercând să atenueze criticile după ce președintele rus Vladimir Putin a fost prezent la nunta șefei diplomației austriece Karin Kneissl, relatează Reuters.

Karin Kneissl a dansat cu Putin la nunta sa la sfârșitul săptămânii trecute și, la sfârșitul dansului, i-a făcut o reverență adâncă liderului rus, scandalizând media locale, care au afirmat că ea a subminat politica UE privind Rusia.

UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relațiile dintre Moscova și UE sunt tensionate și pe alte teme.

''Poziția noastră în Europa nu se schimbă din cauza unei nunți'', a declarat Kurz într-o conferință de presă. ''Politica noastră externă față de Rusia este clară... Am contribuit la formularea ei și ne-am angajat față de toate deciziile Uniunii Europene'', a adăugat cancelarul austriac.

Kurz, ai cărui conservatori formează un guvern de coaliție cu Partidul Libertății (FPOe, extrema dreaptă), a mutat unele departamente, care se ocupă de problemele UE, de la Ministerul de Externe la biroul său când a devenit cancelar la sfârșitul anului trecut, pentru a liniști statele membre ale UE în legătură cu intențiile proeuropene ale guvernului său.

Cancelarul austriac a afirmat că speră să amelioreze relațiile UE cu Rusia printr-un dialog mai intens. Austria deține în acest semestru președinția Consiliului Uniunii Europene și se așteaptă să vorbească în numele întregului bloc comunitar.

Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea țărilor europene occidentale, Austria nu a expulzat diplomați ruși în legătură cu scandalul provocat de otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei lui. Marea Britanie și aliații săi au acuzat Rusia, dar aceasta a negat orice implicare a sa.

Kurz a precizat că a discutat despre relațiile UE-Rusia și alte subiecte cu Putin în cursul scurtei vizite a președintelui rus în Austria, dar nu a oferit detalii.

Kneissl, care deține funcția de ministru de externe la propunerea FPOe, dar nu este membră a partidului, l-a invitat pe Putin la nunta sa când acesta a întreprins o vizită în iunie în Austria. Ea este în concediu în această săptămână și nu a făcut nici un comentariu în legătură cu relatările media.

Liderul FPOe și vicecancelar Heinz-Christian Strache, al cărui partid are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită, formațiunea politică a lui Putin, a afirmat miercuri că vizita președintelui rus a evidențiat înalta sa considerație față de Austria.

''Este ceva pozitiv și cred că mulți austrieci împărtășesc acest punct de vedere'', a declarat Strache, care a făcut apel la încetarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău