SEAE: Alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie trebuie să se desfășoare într-un mod credibil, incluziv și transparent

  • 03 Octombrie 2020 12:09
SEAE: Alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie trebuie să se desfășoare într-un mod credibil, incluziv și transparent

Alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie 2020 trebuie să se desfășoare într-un mod credibil, incluziv și transparent, menținând standardele democratice și asigurând respectarea statului de drept în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și cele luate prin Acordul de asociere cu UE, menționează Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat dat publicității pe pagina sa web.

Uniunea Europeană sprijină pe deplin întărirea instituțiilor democratice în Republica Moldova, precum și dreptul oamenilor din această țară de a-și exprima voința în alegeri libere și corecte, se menționează în comunicatul semnat de Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Practici care contravin standardelor internaționale, precum cele observate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa/Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului (OSCE/ODIHR) în precedentele alegeri, precum cumpărarea de voturi, utilizarea inadecvată a resurselor statului sau efectuarea de presiuni asupra votanților trebuie evitate, se mai menționează în comunicat.

Uniunea Europeană face apel la autoritățile din Republica Moldova să implementeze pe deplin și fără nicio întârziere recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR pentru a garanta transparența finanțării partidelor și campaniei.

UE așteaptă, de asemenea, ca autoritățile din Republica Moldova să faciliteze activitatea neobstrucționată a observatorilor electorali interni și internaționali. Este în mod special important să se asigure siguranța votanților și observatorilor din perspectiva pandemiei de coronavirus, se mai menționează în comunicatul SEAE, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău