Șefa PA: Infracțiunile de corupție trebuie pedepsite și cu amendă, și cu închisoare

  • 01 August 2023 12:40
Șefa PA: Infracțiunile de corupție trebuie pedepsite și cu amendă, și cu închisoare

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, consideră că suma amenzilor pentru infracțiunile de corupție și cele contra justiției este mult prea mică. În aceste condiții, comportamentul cetățenilor care dau mită nu poate fi schimbat. În opinia sa, amenzile trebuie să fie mult mai mari. Bai mult, pentru corupție, făptașii trebuie să fie sancționate și cu amendă, și cu închisoare, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Veronica Dragalin a dat exemplul unei condamnări de acum câteva luni. Este vorba despre un caz de corupție în care un agent economic care la traversarea vămii a plătit mită de 5 mii de euro. După documentare, judecare, persoana a fost condamnată. Pedeapsa a fost de 3 750 de euro.

„Deci o mită de 5 mii de euro și o pedeapsă cu mult mai mică. Așa fel de pedepse nu o să schimbe comportamentul cetățenilor noștri. Trebuie să ridicăm suma amenzii de multe-multe ori. Să fie foarte clar pentru toate persoanele care se ocupă cu așa infracțiuni că, dacă vor fi documentate, trimise în judecată și condamnate, vor suferi consecințe serioase”, susține șefa PA.

Potrivit ei, pentru multe infracțiuni, cum ar fi de exemplu traficul de influență, Codul Penal prevede pedeapsă cu închisoare sau amendă. „Din punctul nostru de vedere, aceste cuvânt „sau” trebuie să fie înlocuit cu cuvântul „cu”. Fiecare infracțiune de corupție trebuie să prevadă pedeapsă cu închisoare cu amendă – și închisoare, și amendă. Pentru că în foarte multe cazuri persoana este condamnată și primește o sentință de 4 ani de închisoare care este suspendată. Când legea nu prevede nici o amendă, asta înseamnă că persoana merge mai departe în stare de libertate și, dacă se poartă frumos, nu simte niciun efect. Trebuie să schimbăm Codul Penal ca să avem pedepse pentru infracțiuni de corupție și contra justiției care să fie aspre și care să schimbe comportamentul cetățenilor noștri”, a notat Veronica Dragalin.


Șefa PA a menționată că o altă propunere este de a acorda anumite beneficii pentru cei care denunță actele de corupție și pentru cei care cooperează cu ancheta. Potrivit ei, alte modificări trebuie să vizeze imunitatea, care este un impediment în desfășurarea acțiunilor de urmărire penală. Or, procurorii nu pot să facă percheziții până nu merg într-un grup larg de oameni să ceară suspendarea imunității. Ca urmare, este clar că persoana vizată află despre percheziții și poate distruge probele. „Din punctul nostru, imunitatea pentru percheziții, care există pentru deputați, judecători și avocați e un impediment în abilitatea noastră de a documenta”, a mai spus Veronica Dragalin.

Aceasta a mai spus că pentru a activa mai eficient și a avea mai multe succese, PA trebuie să aibă un buget, o clădire, suficienți procurori, ofițeri, specialiști, o secție pentru cooperare internațională, o secție pentru comunicarea cu presa și multe alte lucruri. „Deocamdată noi nu avem legi care demonstrează încurajarea acestor procurori. Salariile pentru ofițerii CNA au fost ridicate în ultimele luni, dar nu și pentru procurori. Procurorii care au trecut pre-vettingul la fel încă nu au primit salarii mai mari. Dacă vrem să avem forțe care luptă împotriva corupției, care ne ajută să avem un stat de drept, trebuie să încurajăm procurorii corecți să rămână în sistem”, afirmă Veronica Dragalin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău