Sea Breeze 2019 | Ucraina a trebuit să schimbe planul de exerciții din cauza acțiunilor Rusiei în Marea Neagră

  • 02 Iulie 2019 16:15
Sea Breeze 2019 | Ucraina a trebuit să schimbe planul de exerciții din cauza acțiunilor Rusiei în Marea Neagră

Ucraina a trebuit să schimbe planul de exerciții cu NATO în Marea Neagră - 'Sea Breeze 2019' - din cauza acțiunilor Rusiei, care a anunțat închiderea unei zone a mării chiar înainte de începerea exercițiului, a declarat comandantul forțelor navale ucrainene, Igor Voroncenko, citat marți de agenția de presă Unian.

'Mă surprinde că în ajunul exercițiilor noastre comune primim o notificare privind închiderea unei anumite zone din Marea Neagră', a afirmat Voroncenko, adăugând că marina ucraineană s-a obișnuit deja cu provocările Federației Ruse în mările Neagră, Azov și în strâmtoarea Kerci.

'Aș dori să mă adresez comandantului marinei ruse și comandantului Flotei Rusiei din Marea Neagră. Ei bine, ne surprindeți, îi surprindeți și pe alții (...). Suntem pregătiți pentru astfel de provocări, am schimbat locul exercițiilor și vom acționa în alte zone ale Mării Negre', a afirmat luni șeful Forțelor navale ucrainene în deschiderea fazei active a manevrelor.

Exercițiul 'Sea Breeze 2019' a început luni și va dura până pe 12 iulie, fiind organizat de NATO împreună cu parteneri din regiunea riverană Mării Negre. 

Flota rusă din Marea Neagră monitorizează îndeaproape exercițiul 'Sea Breeze 2019', care se desfășoară în regiunile ucrainene Odesa, Nikolaev, Herson și în partea de nord-vest a Mării Negre, nota luni agenția de presă RIA Novosti.

'Pentru a răspunde rapid la situații ieșite din comun, forțele și mijloacele Flotei Mării Negre aplică un set de măsuri pentru a monitoriza acțiunile navelor NATO în Marea Neagră în timpul exercițiului naval militar 'Sea Breeze-2019'', se arată într-un comunicat al Centrului pentru apărare al Federației Ruse.

La 1 iulie, batalioane mobile de sisteme de rachete antinavale de coastă 'Bastion' și 'Bal' din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au ocupat poziții în Crimeea pentru desfășurarea unui exercițiu care prevede lansări de rachete asupra unor ținte maritime, a indicat Ministerul Apărării rus, citat de portalul Gazeta.ru.

Anterior, Moscova a calificat drept 'provocare' prezența a două nave de război americane în Marea Neagră cu ocazia acestui exercițiu: nava de intervenție rapidă USNS Yuma și distrugătorul USS Carney. 

Comandamentul Flotei a VI-a a marinei SUA a indicat că prezența navelor americane, ca parte a unui contingent internațional în Ucraina, are drept scop 'consolidarea stabilității regionale' în Marea Neagră.

În total 19 țări participă la aceste manevre: Bulgaria, România, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite. La aceste exerciții participă 32 de nave, 24 de avioane și peste 3.000 de militari, conform surselor citate.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău