Se strânge lațul. Tot mai multe țări înăspresc restricțiile, pe măsură ce se apropie sărbătorile

  • 15 Decembrie 2020 08:16
Se strânge lațul. Tot mai multe țări înăspresc restricțiile, pe măsură ce se apropie sărbătorile

Preocupate de situația epidemiologică serioasă și de avertizările că valul al treilea al pandemiei ar putea veni după sărbători, tot mai multe țări anunță restricții și mai dure în loc de o relaxare dorită, poate, de oameni, dar nerecomandată de specialiști, scrie Digi24.ro.

În România, autoritățile dau asigurări că epidemia este pe un trend descrescător și spun că cel mai bun răspuns s-a dovedit a fi carantinarea zonală, la nivelul unor localități. Nu au în vedere adoptarea de noi restricții, dar au totuși recomandări și sfaturi pentru populație. Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le cer românilor să-și reducă deplasările în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. 

Germania și Olanda, restricții fără precedent

Poate cele mai surprinzătoare anunțuri în privința restricțiilor au venit din Germania și Olanda, care au anunțat măsuri fără precent și o carantină strictă de sărbători, până pe 10, respectiv 19 ianuarie.

Cu o rată de infectare de 3,34 la mia de locuitori, Germania consideră că a scăpat epidemia de coronavirus de sub control, iar autoritățile federale anunță măsuri dure. Germania intră în carantină în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce înseamnă că magazinele neesențiale se închid, la fel și școlile, începând chiar de miercuri. Germanii vor avea un Crăciun și un An Nou fără petreceri, iar restricțiile nu vor fi ridicate, cel puțin, până la 10 ianuarie, anul viitor. Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulți din două gospodării diferite.

Și premierul olandez Mark Rutte a anunțat luni seara că țara sa intră în carantină începând de miercuri timp de 5 săptămâni, adică până la 19 ianuarie. Școlile, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, spațiile culturale și arenele sportive vor fi închise. Sunt măsuri fără precedent în Olanda, țară care în primul val al epidemiei a preferat să adopte „izolarea inteligentă”.

Lituania, lockdown total

În Lituania, noul guvern condus de un premier de centru-dreapta a decis intrarea în lockdown național începând de miercuri și până la 31 ianuarie, noile restricții venind pe fondul creșterii incidenței infectărilor cu noul coronavirus și a deceselor asociate COVID-19. Vor rămâne deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar învățământul se va desfășura doar de la distanță. Cele 3 milioane de locuitori vor avea libertatea de mișcare restricționată. Ei nu vor putea călători în afara localității și chiar ieșirile din casă vor fi interzise, cu excepția celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare. De asemenea, lituanienilor li se cere să-și limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie. Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidență a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Țara baltică s-a aflat sub un lockdown parțial de luna trecută, dar acesta nu a oprit răspândirea virusului.

Abia relaxate, Cehia reintroduce restricțiile

În Cehia, unde abia se relaxaseră restricțiile la începutul lunii decembrie, premierul Andrej Babic a anunțat că se reintroduce carantina pe timp de noapte și se închid din nou barurile și restaurantele, inclusiv în perioada Crăciunului. Sunt interzise întâlnirile a mai mult de șase persoane, fie că este vorba de interior, fie în aer liber. Începând cu 18 decembrie nu mai este permis nici consumul de alcool în aer liber, iar vacanța școlară va începe mai devreme. 

Polonia: Rămânem acasă!

Și autoritățile din Polonia se pregătesc pentru o prelungire a restricțiilor antiepidemice până cel puțin pe 17 ianuarie, pentru a evita un „al treilea val” de COVID-19. „Rămânem acasă în timpul vacanțelor de iarnă și le petrecem în siguranță, astfel încât să evităm un al treilea val”, a spus ministrul polonez al sănătății. Conform restricțiilor antiepidemice, în vigoare deocamdată până pe 27 decembrie, restaurantele, cafenelele, cinematografele și teatrele sunt închise, învățământul se desfășoară online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu vârste sub 16 ani pot ieși din casă numai însoțiți de adulți, în timp ce persoanelor cu vârste de peste 70 de ani li se recomandă să nu iasă deloc. 

Londra, confruntată cu o mutație a virusului

Londra și mai multe comitate învecinate trec la nivelul maxim de restricții antiepidemice, astfel că începând de miercuri acestea vor trebui să-și închidă barurile și restaurantele, va fi limitată și mai mult socializarea, dar școlile rămân deschise. Două subdiviziuni administrative londoneze, Greenwich și Islington, au decis totuși închiderea școlilor. „Am observat în ultima săptămână o creștere foarte puternică, exponențială, a virusului la Londra, Kent, în părți din Essex și Hertfordshire. Nu știm cât de mult aceasta este din cauza noii variante (de SARS-CoV-2), dar, indiferent care ar fi cauza, trebuie să acționăm rapid și decisiv”, a spus ministrul sănătății, Matt Hancock. Guvernul britanic a elaborat un sistem de restricții antiepidemice pe trei nivele, capitala Londra fiind în prezent la al doilea nivel. 

Turcia, Revelion în casă

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că și Turcia va impune un lockdown total de cinci zile, începând cu Revelionul, adică cu data de 31 decembrie. În acest timp, oamenii vor trebui să rămână acasă. Asta, în condițiile în care restricțiile fusese deja înăsprite la începutul lunii decembrie, cu interdicții de circulație în weekend, în timp ce de luni până vineri nu se poate circula între orele 21:00 și 05:00. Asociația Medicală Turcă (TTB), care a exprimat îndoieli cu privire la datele despre coronavirus comunicate de guvern, a avertizat că spitalele de stat se află la capacitate maximă, cu unități de terapie intensivă supraaglomerate. Turcia, care are o populație de 83 de milioane, a raportat până acum un total de 1,86 milioane de infecții și 16.646 de decese.

Italia, zonă roșie de sărbători?

O notă discordantă în acest peisaj o face Italia, țară crunt lovită în primul val al epidmiei, dar care a anunțat acum că renunță la mare parte din restricții, după ce numărul de cazuri a început să scadă. Dar specialiștii sunt îngrijorați: străzile s-au umplut imediat de lume, așa că și Italia ar putea urma exemplul Germaniei cu o carantină totală de sărbători. Presa din Peninsula susține că la nivelul guvernului se discuta ca toată țara să fie declarată zona roșie de sărbători, cu cel mai sever nivel de restricții, tocmai pentru a evita un al treilea val în ianuarie. 

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
10
Sat
7
Sun
9

Curs oficial BNM 20 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6043 0.1448
USD 17.9415 0.0430
RON 4.3858 0.0294
UAH 0.6409 0.0013
RUB 0.2356 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău