Se retrag rușii din Herson? Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

  • 04 Noiembrie 2022 09:17
Se retrag rușii din Herson? Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele rusești continuă să retragă unele elemente din nord-vestul regiunii Herson, dar încă nu este clar dacă forțele rusești vor lupta pentru orașul Herson, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri

Adjunctul administrației de ocupație din capitala regiunii, Kirill Stremousov, a declarat la 3 noiembrie că forțele ruse „cel mai probabil vor pleca spre malul stâng (estic)" al fluviului Nipruo, îndemnând civilii să se evacueze din orașul Herson „cât mai repede posibil.", scrie Hotnews.

ISW a observat că forțele ruse continuă să pregătească poziții de retragere pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru, continuând în același timp să stabilească poziții defensive la nord-vest de orașul Herson și să transporte acolo forțe suplimentare mobilizate, în ciuda declarației lui Stremousov.

Se pare că unele unități de elită rusești - cum ar fi forțe aeropurtate și infanterie navală - continuă să opereze pe malul drept (vestic) al fluviului Nipru, iar retragerea lor completă din nordul regiunii Herson ar fi un indicator mai clar că forțele rusești nu vor lupta pentru orașul Herson sau pentru așezările de pe malul drept.

Stremousov a emis, de asemenea, o ipoteză cu privire la probabilitatea unor lupte în orașul Herson și în nordul regiunii în următoarele două săptămâni, ceea ce poate sugera că anticipează unele bătălii pentru orașul Herson, în ciuda declarațiilor sale despre retragere.

Stremousov este, de asemenea, o sursă nesigură, care a emis în mod constant declarații contradictorii și a dat răspunsuri emoționale la evenimente, iar declarațiile sale publice pot fi umbrite de temerile personale de a-și pierde poziția în cadrul administrației de ocupație.

Sursele ucrainene și rusești au discutat pe larg, de asemenea, despre informațiile privind desființarea unor puncte de control rusești în vecinătatea orașului Herson, despre furtul monumentelor din oraș și despre îndepărtarea steagului rusesc de pe clădirea administrației regiunii Herson ca indicatori ai unei retrageri rusești în curs de desfășurare din oraș.

O publicație rusă a afirmat că oficialii ruși au îndepărtat steagul deoarece administrația de ocupație s-a mutat la Henichesk, lângă granița cu Crimeea.

În timp ce relocarea administrației de ocupație din regiunea Herson poate sugera că forțele rusești se pregătesc să abandoneze capitala regiunii, aceasta poate indica, în egală măsură, că acestea creează condițiile pentru lupte urbane în interiorul orașului.

Rapoarte similare ar putea apărea în zilele următoare, având în vedere evacuarea forțată a civililor în curs de desfășurare atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al râului Dnipro, dar s-ar putea să nu indice o retragere imediată a forțelor ruse din orașul Herson.

Amplasamentul forțelor aeropurtate rusești rămâne cel mai bun indicator al intențiilor rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău