Se propune reconstruirea telefericului din sectorul Buiucani al capitalei

  • 23 Februarie 2022 17:55
Se propune reconstruirea telefericului din sectorul Buiucani al capitalei

Trei scenarii au fost analizate în vederea repunerii în funcțiune a telefericului din sectorul Buiucani al capitalei, în cadrul unui studiu de fezabilitate prezentat astăzi. Din cele trei scenarii, două sunt considerate fezabile, transmite IPN.

Potrivit studiului, reconstrucția capitală a telefericului urmează a fi realizată prin intermediul unui parteneriat public-privat, iar zona adiacentă va fi amenajată prin intermediul unui contract de concesiune.

Telefericul, situat pe strada Nicolae H.Costin, a fost pus în funcțiune în 1991, iar 6 ani mai târziu și-a sistat activitatea. Echipamentul tehnologic și rețele inginerești sunt uzate.  

Unul dintre scenariile avansate necesită investiții de 7,5 milioane de euro, iar celălalt – 10 milioane de euro. Ambele prevăd schimbarea integrală a principiului de funcționare. Se propune amenajarea pârtiilor de schi. Într-un caz acestea să fie dotate cu tunuri de zăpadă artificială, iar în celălalt caz să se facă schi timp de două luni, în perioada rece a anului, iar în perioada caldă a anului spațiul să fie reamenajat în centru de distracții, cu piste pentru cicliști cu profil muntos. În zona adiacentă urmează să fie create o pasarelă pietonală și două parcări auto cu acces gratuit în zona amonte, două parcări private în zona aval, o cafenea în zona aval și un restaurant în zona amonte.

Partenerul public va trebui să apeleze la un credit comercial, fie unul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în mărime de 60% din valoarea totală a investiției necesare.

Studiului arată că, în baza contractului de concesiune, Primăria municipiului Chișinău, timp de 25 de ani, va obține un venit de circa 251,4 milioane lei.

Studiul de fezabilitate a fost elaborat de o societate cu răspundere limitată. Proiectul „Reconstrucția capitală a telefericului din str. Nicolae H. Costin până la str. Calea Ieșilor” și amenajarea zonei adiacente este inclus în Lista proiectelor investiționale propuse spre implementare prin parteneriat public-privat, aprobată printr-o decizie a Consiliului municipal Chișinău din 1 octombrie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău