Se propune majorarea subvențiilor pentru înființarea plantațiilor viticole

  • 12 Ianuarie 2022 12:21
Se propune majorarea subvențiilor pentru înființarea plantațiilor viticole

În opt-zece ani, industria vinicolă din Republica Moldova riscă să rămână fără materie primă. Problema majoră sunt suprafețele, moștenite din perioada sovietică, plantate cu soiuri de struguri nesolicitate pe piață. Ca să schimbe situația, autoritățile își propun majorarea subvențiilor pentru înființarea plantațiilor viticole noi și pentru instalarea sistemelor moderne de suporturi în plantațiile viticole tinere, transmite IPN.

În discuție cu autoritățile, procesatorii de struguri și-au comunicat deschiderea de a planta anual 100 ha cu soiuri de struguri pentru vin, plantații moderne, dotate cu sisteme de suport, irigare, ce ar permite deservirea mecanizată. La fel, sunt deschiși și interesați să încheie contracte de lungă durată cu doritorii de a planta vii, localizate în zonele limitrofe cu localitățile în care sunt amplasate punctele de procesare, se arată într-o notă informativă a  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cheltuielile majore legate de înființarea și lucrările de întreținere a unui hectar de viță de vie raportate la suportul statului face neatractivă direcția de plantare a noilor suprafețe racordate la cerințe de calitate. Misterul propune modificări la modul de repartizare a banilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Mai exact, este propusă majorarea subvenției pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin, în funcție de densitatea butucilor la hectar. Astfel, în cazul plantațiilor cu o densitate de la 3 501 de butuci până la 4 000, subvenția urmează să se majoreze de la 35 de mii până la 60 de mii de lei per hectar, iar în cazul celor cu o densitate de peste 4 001 – de la 40 de mii la 65 de mii de lei per hectar.

Totodată, urmează să fie majorate și subvențiile pentru instalarea și modernizarea sistemelor de suporturi în plantațiile viticole tinere. În cazul sistemului spalier vertical cu pari din aliaje de metale, mase plastice și dispozitive de fixare și tensionare, subvențiile se vor majora de la 30 de mii și 35 de mii de lei per hectar la 80 de mii și, respectiv, 85 de mii de lei per hectar.

La insistența asociațiilor de profil, se propune operarea unor majorări ale plafoanelor de subvenționare, cum ar fi de exemplu plafonul pentru echipamentul antigrindină. Subvenția ar urma să se calculeze după achitarea ultimei rate și trecerea în proprietate a echipamentului antigrindină, dar nu mai mult de 200 de mii de lei/ha, în loc de 100 de mii lei/ha în prezent.

Până în anul 2021, vinurile moldovenești se poziționau pe piața mondială ca fiind atractive ca preț și de calitate înaltă. De aceea, erau suficient de solicitate. Actualmente, prețul per litru de vin s-a majorat cu peste 25% și cu așa preț trebuie să concureze cu vinurile din Franța, Italia, Spania, lucru deloc ușor. Or, potențialii importatori dau preferință brandurilor mai cunoscute decât brandului „Wine of Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău