Se pregătesc modificări legislative în domeniul controlului fiscal și post vămuirii. Despre ce este vorba
-
10 Septembrie 2023 10:14
Carențele legislative privind controalelor inopinate în domeniul controlului fiscal: lipsa sau insuficiența proporționalității duratei, frecvenței controlului fiscal și a metodei care se aplică în raport cu riscurile și prejudiciul potențial ar putea fi eliminate. Mai exact, se propune identificarea unor limite ale frecvenței anuale a vizitelor la aceiași persoană, inclusiv excluderea posibilității suspendării temporare a controlului. Totodată, ar putea fi stabilirea normelor clare și certe în privința temeiurilor pentru identificarea unei durate a controlului și pentru prelungirea controlului. Modificările în acest sens vor fi elaborate de un grup de lucru creat pe platforma Consiliului Economic.
Potrivit autorităților, în prezent, durata controalelor fiscale este, în medie, de 15 zile față de 60 cât stabilește legislația fiscală. Totuși, reprezentații comunității de afaceri spun că unele controale pot dura mult mai mult, chiar și peste termenul legal, scrie Bizlaw.md.
O altă propunere prevede includerea în legislație a cerințelor față de Serviciul fiscal de a efectua controlul în corespundere cu liste de verificări. Acum, potrivit oamenilor de afaceri, controlul nu totdeauna este unul clar, acțiunile inspectorului sunt mai puțin previzibile, în lipsa unor limitări certe procesuale, inclusiv în lipsa unor liste de verificări detaliate.
La fel, se propune revizuirea modului de evaluare a performanței Serviciului fiscal și a indicatorilor de performanță în parte. Asta pentru că SFS este ghidat în mare parte de indicatori de performanță ce se bazează pe ”controale rezultative”, adică controale care generează venituri. Se propune să se pună accentul pe promovarea conformării voluntare și diminuarea poverii pentru agenții economici de bună credință în urma interacțiunii acestora cu Serviciul fiscal.