Se înregistrează o creștere rapidă a cazurilor îmbolnăviri cu Covid-19. Care sunt precizările ministrei Sănătății

  • 11 August 11:28
Se înregistrează o creștere rapidă a cazurilor îmbolnăviri cu Covid-19. Care sunt precizările ministrei Sănătății

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 este în creștere în țara noastră, în ultimele patru săptămâni, se arată într-o postare făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. S-ar întâmpla din cauza sezonului estival și a altor subvariante Omicron care au fost identificate. „Rămâneți acasă, dacă sunteți bolnav, și urmați recomandările medicului”, spune Ala Nemerenco.

În Republica Moldova, în ultimele patru săptămâni, au fost înregistrate 1.710 cazuri de Covid-19. Dintre acestea, 144 - în regiunea transnistreană. Infecții acute ale căilor respiratorii, în aceeași perioadă, în total, au fost înregistrate 9.276, potrivit șefei de la Ministerul Sănătății.

Acestea cifre reprezintă „o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri”, precizează ministra Ala Nemerenco, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Covid-19, după cum ținem minte din pandemie, dar și după, se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței. De obicei creșterea maximă a infecțiilor respiratorii virale se atestă în sezonul rece, cu excepția Covid-19 care a înregistrat creșteri și vara”, a scris ministra Sănătății.

Nemerenco mai precizează faptul că, în ultimele săptămâni, în SUA, au fost identificate câteva subvariante Omicron dominante, dar care sunt puțin mai contagioase decât altele.

De asemenea, creșterea (cazurilor n.r.) este explicată prin creșterea numărului de călătorii în august, lună de vacanță, fapt ce asigură transmiterea mai rapidă a infecției.

Dar, totuși, per general, infecția se menține sub control și la un nivel jos de incidență”, a mai menționat Ala Nemerenco. 

În acest context, ministra Sănătății recomandă cetățenii să facă testul screening rapid de Covid-19 și să consulte un medic.

Este de precizat că testele sunt realizate gratuit în instituțiile de medicină primară și unitățile de primiri urgente ale spitalelor.

Chiar dacă carantina este anulată, recomandăm bolnavilor să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice, care sunt mult mai vulnerabile, în special cât persistă febra și este prezentă simptomatica virală pronunțată. Răspândirea oricărei boli infecțioase poate fi redusă prin izolarea sursei sau comportamentul social corespunzător.

Rămâneți acasă, dacă sunteți bolnav, și urmați recomandările medicului.

Dacă călătoriți, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, purtați mască în spații închise și aglomerate”, sunt sfaturile șefei sănătății.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău