Se împlinesc 80 de ani de la moartea fondatorului mișcării olimpice internaționale
-
02 Septembrie 2017 19:47
Astăzi se împlinesc 80 de ani de la moartea lui Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului International Olimpic și inițiator al mișcării olimpice moderne.
Pierre de Coubertin a fost un pedagog și istoric francez, fondatorul CIO și părintele Jocurilor Olimpice moderne. El spunea că cel mai important lucru pentru un sportiv este participarea la Olimpiadă și nu victoria.
În 1964, Comitetul International Olimpic, a decis să inaugureze o distincție specială pentru toți cei care au dat dovadă de "spirit olimpic" fiind un exemplu de sportivitate pentru toți cei din jur. Medalia intitulată Pierre de Coubertin, după fondatorul CIO, "părintele" Jocurilor Olimpice, este "cea mai înaltă onoare care poate fi obținută de un atlet la Olimpiadă".
Născut la 1 ianuarie 1863 la Paris, Franța, Pierre de Coubertin a încetat din viață la 2 septembrie 1937, la Geneva, Elveția.
Mișcarea olimpică s-a constituit în Republica Moldova în 1991, chiar înainte de proclamarea independenței, odată cu crearea la 29 ianuarie a Comitetului Național Olimpic. Întrucât CNO a aderat oficial la Comitetul Internațional Olimpic abia în 1993, sportivii din Republica Moldova au participat în componența echipei unite a CSI la Olimpiada din Barcelona în 1992, acolo unde Tudor Casapu a cucerit medalia de aur devenind campion olimpic.
La ultimele două ediții ale JO, atleții moldoveni au obținut trei medalii de bronz, toate însă au fost anulate, în urma unor scandaluri de dopaj. Este vorba de medaliile obținute în 2012 la Londra de halterofilii Cristina Iovu și Anatol Cârâcu, și în 2016 la Rio – de canotorul Serghei Tarnovschi.