Se împlinesc 31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul moldo-rus de la Nistru

  • 21 Iulie 2023 09:54
Se împlinesc 31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul moldo-rus de la Nistru

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat Acordul moldo-rus de încetare a focului la Nistru. Acordul a fost semnat de președinții Federației Ruse Boris Elțin, pe de o parte și de Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur.

În cele patru luni de ostilități, în care s-a vărsat mult sânge, au murit tineri, iar Basarabia a rămas rănită. Cele mai grele lupte s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și la Tighina. Pe 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au ajuns la acordul ce prevedea semnarea unei Convenții cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Documentul are opt puncte și potrivit analiștilor, conține prevederi care-i oferă Federației Ruse, libertatea de a-și menține ține trupele în stânga Nistrului, atât cât dorește.

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, convenția de încetare a războiului de la Nistru, semnată în urmă cu 30 de ani, nu a rezolvat nimic, în afară de oprirea ostilităților militare din acele vremuri grele pentru Republica Moldova.

La aproape trei decenii, Federația Rusă menține controlul asupra regiunii transnistrene a Republicii Moldova, prin intermediul separatiștilor de la Tiraspol care organizează periodic diferite provocări. Iar cei care suferă cel mai mult sunt oamenii de acolo, nevoiți să îndure jocurile geopolitice ale Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău