Se împlinesc 10 ani de la decizia Curții Constituționale prin care s-a stipulat că limba de stat în R. Moldova este limba română

  • 05 Decembrie 2023 10:26
Se împlinesc 10 ani de la decizia Curții Constituționale prin care s-a stipulat că limba de stat în R. Moldova este limba română

Astăzi, 5 decembrie, se împlinesc 10 ani de la decizia Curții Constituționale prin care s-a stipulat că limba de stat în Rep. Moldova este limba română. Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de un grup de deputați liberali și liberali reformatori, transmite Radio Chișinău.

În decizia Curții se constată că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția care făcea referire la așa-zisa „limba moldovenească” și face corp comun cu Legea Supremă.

Sintagma  „limba moldovenească” a fost schimbată în Constituția Rep. Moldova anul acesta, după ce majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre de înlocuire a acestei formule în Legea Supremă, inclusiv a expresiilor „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” în toate documentele oficiale.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea proiectului vin din necesitatea și obligativitatea implementării Hotărârii Curții de la 5 decembrie 2013 care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Rep. Moldova este limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău