Se extinde perioada de lichidare a băncilor

  • 22 Iulie 2016 15:56
Se extinde perioada de lichidare a băncilor

Procesul de lichidare a băncilor ale căror licențe au fost retrase de Banca Națională a fost extins de la trei la cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă doi ani.

Parlamentul a adoptat în două lecturi o inițiativă legislativă care prevede modificarea și completarea Legii instituțiilor financiare și a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, transmite IPN.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, lichidatorii băncilor întâmpină dificultăți în acest proces în legătură cu examinarea îndelungată a litigiilor aflate pe rol în instanțele de judecată.

La situația din februarie 2016, în proces de lichidare se aflau 11 bănci: BCA „Bancosind”, „BIID MB” SA, BC „Basarabia”, Banca „Guinea” SA, BCA „Întreprinzbancă”, BCI „Oguzbank” SA, BC „Investprivatbank” SA, Banca de Economii, Banca Socială, Unibank și Universalbank.

Potrivit datelor prezentate de lichidatori, băncile aflate în proces de lichidare au datorii semnificative față de persoane fizice și juridice, alte bănci și instituții de stat. La situația din decembrie 2015, depozitele persoanelor fizice constituiau peste 585 de milioane de lei, iar cele ale persoanelor juridice – peste 800 de milioane de lei.

În proiect se menționează că majorarea termenului de lichidare va permite lichidatorilor să finalizeze toate acțiunile în instanțele de judecată la încasarea datoriilor și urmărirea bunurilor gajate, dar și comercializarea activelor la prețuri rezonabile. Aceasta, la rândul său, va permite acumularea de resurse financiare pentru recuperarea datoriilor către deponenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău