Se deschide Aeroportul Internațional din Brașov-Ghimbav

  • 25 Mai 2023 18:07
Se deschide Aeroportul Internațional din Brașov-Ghimbav

Brașovul devine, al 17-lea oraș din România care are aeroport pentru curse de pasageri. Aeroportul din Brașov este singurul aeroport internațional construit după Revoluție, iar terminalul acestei aerogări devine al treilea ca dimensiuni din România, după cele de la Otopeni și Cluj-Napoca, transmite Radio Târgu Mureș.

Potrivit Radio Târgu Mureș, deschiderea aerogării va fi realizată în două etape. Prima, va avea loc la finele săptămânii viitoare, când autoritățile din Brașov organizează un show aviatic, tururi de aeroport și concerte cu artiști celebri în cadrul Porților Deschise.
Apoi, primul zbor va avea loc în data de 15 iunie.

Prima cursă va fi una de Germania, la Stuttgart, însă evenimentul de deschidere va fi realizat cu o cursă charter Tarom care va veni de la București cu oficialități.

Directorul Aeroportului, Alexandru Anghel: "Suntem pe ultima sută de metri. Acum, zilele acestea, am mai avut o serie de angajări și suntem pe final și cu partea de certificare.

Pentru deschidere am gândit, practic, două etape, una pe data de 10-11 când va fi și un fel de Ziua porților deschise. Va fi un eveniment cu show aviatic, cu parașutiști, cu elicoptere, cu evoluție de aeronave militare și cu muzică. Al doilea eveniment va fi pe data de 15 când vom da drumul, efectiv, la aeroport.

Aeroportul Brașov va deveni principala poartă de intrare în județ, în condițiile în care întreaga regiune este văduvită în continuare de existența unei autostrăzi.

Brașovul, însă, se numără printre marii contribuabili la bugetul de stat, iar economia brașoveană este în topul național, precizează președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea:

„Brașovul este unul dintre contribuabilii serioși la PIB-ul național. Suntem între primele cinci județe din România și avem o contribuție de 3,5%. Am avut în 2022 față de anul anterior, o creștere economică de 7,9%. De asemenea, Brașovul este unul din județele care reprezintă o destinație turistică importantă a României. Aeroportul va veni în sprijinul dezvoltării economice nu numai a județului, ci și a întregii regiuni. Cu siguranță că va duce pe viitor la o creștere din ce în ce mai importantă la diverși indicatori economici."


Aeroportul Internațional Brașov are o pistă de aproape 3.000 de metri lungime, 45 metri lățime și acostamente betonate de câte 7,5 m.
Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă.
Două companii aeriene vor opera deocamdată pe Aeroportul din Brașov, dintre care în patru destinații din Germania, la Barcelona, Londra, Bruxelles și în destinații de vacanță din Turcia și Grecia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău