Se aleg membrii Comisiei pentru suplinirea locurilor vacante de notar

  • 06 Septembrie 2016 23:23
Se aleg membrii Comisiei pentru suplinirea locurilor vacante de notar

Ministerul Justiției anunță despre prelungirea până pe 16 septembrie a termenului de depunere a actelor pentru selectarea membrilor Comisiei de concurs pentru suplinirea locurilor vacante de notar.

Comisia se formează pe perioada desfășurării concursului și este constituită din șase membri – un reprezentant delegat de Ministerul Justiției, doi notari și trei profesori titulari de drept, selectați prin concurs public, transmite IPN.

Mandatul Comisiei de concurs începe odată cu publicarea anunțului cu privire la locurile vacante de notar și data desfășurării concursului, încetând odată cu aprobarea rezultatelor concursului.

Cerințele față de membrii din rândul profesorilor titulari în materie de drept care doresc să aplice la concurs sunt: să fie doctor în drept cu specialitate Drept privat, să desfășoare activitate didactică cel puțin ultimii trei ani, să nu aibă antecedente penale sau rude din rândul notarilor până la gradul IV inclusiv, să nu desfășoare activitate notarială și să nu fi desfășurat activitate notarială în ultimii trei ani, inclusiv stagiu notarial.

Cerințele față de membrii din rândul notarilor publici sunt: reputație ireproșabilă, lipsă de sancțiuni disciplinare, un stagiu de activitate notarială neîntrerupt cel puțin cinci ani, competență profesională.

Dosarul de concurs se prezintă la minister.

Potrivit prevederilor Legii cu privire la notariat numărul necesar de notari se stabilește în fiecare an, de regulă, în primul trimestru, în funcție de cerințele dictate de extinderea teritoriului, de numărul locuitorilor și de volumul solicitărilor din partea publicului. Un notar își începe activitatea în momentul în care își ia licența, iar mandatul acestuia continuă până atinge plafonul de vârstă de 65 de ani, dacă nu îi este retras pentru încălcări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău