Compania Google, investigată în Italia pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online

  • 29 Octombrie 2020 11:16
Compania Google, investigată în Italia pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online

Autoritatea de reglementare antitrust din Italia a anunțat miercuri că investighează gigantul american Google pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online a țării, transmit Reuters, Euronews și AP, preluat de Agerpres.

Google este suspectat că a folosit cantitatea enormă de date pe care a colectat-o prin propriile sale aplicații pentru a-i opri pe operatorii rivali să concureze în mod eficient, iar ancheta ar urma să fie finalizată până în noiembrie 2021, a informat Autoritatea de concurență din Italia (AGCM). Instituția precizează că vânzările de publicitate online sunt a doua cea mai importantă sursă de venituri din sectorul media, iar reducerea concurenței pe piață i-ar putea lipsi de resurse pe editori și pe cei implicați în site-urile de știri.

Investigația vine în urma unei plângeri formulate anul trecut de grupul italian de lobby IAB, din domeniul publicității digitale, și se adaugă verificărilor activității Google de către autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Marți, echipe mixte de la AGCM și Poliția italiană au efectuat percheziții la unele sedii ale Google.

În 2019, piața italiană de publicitate online a înregistrat venituri de peste 3,3 miliarde de euro. Și Comisia Europeană a impus Google o amendă de 1,49 miliarde de euro anul trecut, pentru că a împiedicat accesul rivalilor pe piața de publicitate online.

Luna aceasta, Departamentul american al Justiției și 11 state americane au intentat proces companiei Google pentru încălcarea normelor concurenței, considerându-se că și-a folosit puterea semnificativă pe piață pentru a-și elimina rivalii. Compania se confruntă cu acuzații similare în Uniunea Europeană. În total, UE a amendat Google cu 9,2 miliarde de dolari (7,8 miliarde de euro) în trei cazuri diferite de încălcare a normelor concurenței.

Google, care a devenit celebru datorită motorului său de căutare, a raportat anul trecut venituri de 162 miliarde de dolari (137 miliarde de euro).

Departamentul american al Justiției susține că Google a acționat ilegal pentru a-și menține poziția în afacerile de căutare pe internet și reclame.

"În absența unei hotărâri judiciare, Google își va continua strategia anticoncurențială, afectând concurența, reducând posibilitatea consumatorilor de a alege și subminând inovația. În beneficiul consumatorilor americani, al celor care își fac reclamă și al tuturor companiilor dependente de internet, este momentul să oprim comportamentul anticoncurențial al Google și să restabilim concurența", apreciază autoritățile SUA.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău