Concepția națională de dezvoltare a mass-media din R.Moldova bate pasul pe loc
-
18 Februarie 2020 12:53
La aproape doi ani de la aprobarea în Parlament a Concepției naționale de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, implementarea proiectului de lege bate pasul pe loc. În cadrul unor audieri la comisia parlamentară de profil, reprezentanții societății civile au constatat că Executivul nu a elaborat până acum o strategie și un plan de acțiuni pentru implementarea documentului.
Concepția națională de dezvoltare a mass-media, în opinia directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, este un document bun, dar care trebuie umplut de esență. La doi ani de la aprobarea în Parlament, Guvernul nu a elaborat o strategie și un plan de acțiuni pentru a pune în aplicare prevederile documentului, opinează expertul.
”Subiectul este implementarea concepției, iar pentru implementarea concepției nu s-a făcut, de fapt, nimic. În dispoziții finale și tranzitorii a fost obligația Guvernului să elaboreze un plan de acțiuni și o Strategie de implementare a acestei concepții și nu s-a făcut de cele trei Guverne care au fost, de când s-a adoptat această lege, până la momentul actual”, a precizat Petru Macovei.
Urmare a reformei administrației publice centrale, domeniul mass-media a rămas neacoperit la nivel de Guvern, a menționat șefa Centrului de Armonizare a legislației, Natalia Suceveanu. Potrivit ei, nu există o instituție responsabilă de elaborarea și promovarea politicilor în acest domeniu. În context, funcționarul a informat că până la sfârșitul lunii martie urmează să fie identificată autoritatea publică centrală responsabilă de domeniul de politici mass-media și audiovizual.
„După ce vom avea instituția reală responsabilă de promovare a acestor domenii de politici, atunci putem discuta și despre inițierea procedurii de elaborare, cu suportul colegilor, a strategiei”, a menționat Natalia Suceveanu.
Președintele Comisiei parlamentare Cultură, Educației, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media, Adrian Lebedinschi, a informat că în cadrul comisie va fi format un grup de lucru din care vor face parte, inclusiv, reprezentanți ai societății civile, care va monitoriza implementarea concepției, dar și a altor documente ce vizează domeniul presei.
Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova stabilește cadrul normativ de reglementare a activității presei, menit să asigure funcționarea acesteia pe principii democratice și într-un spațiu mediatic securizat. Legea mai reglementează cadrul juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condițiile economiei de piață și concurenței loiale.