Scutul antirachetă de la Deveselu este operațional

  • 12 Mai 2016 14:00
Scutul antirachetă de la Deveselu este operațional

Scutul antirachetă de la Deveselu, cel mai performat sistem de apărare american din Europa, este funcțional.

Baza a fost declarată operațională, cu puțin timp în urmă, la o ceremonie la care au vorbit secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work și premierul Dacian Cioloș.
 
Facilitatea de la Deveselu reprezintă o componentă a sistemului defensiv NATO,  "Aegis Ashore", construit România în cadrul parteneriatului strategic.
 
Această Facilitate are un caracter strict defensiv și este conceput pentru a răspunde oricăror eventuale provocări dinspre Orientul Mijlociu, poate interecepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, cum sunt cele testate recent de Iran, Nu are capacitatea, acest antirachetă, de a intercepta rachete cu rază lungă de acțiune, precum cele care fac parte din sistemul de apărare al Rusiei.
 
Componenta scutului antirachetă de la Deveselu nu include ogive nucleare, este foarte important să precizăm. Intereceptarea unor eventuale amenințări cu rachete din zona Orientului Mijlociu se va putea face de aici, de la Deveselu, doar prin folosirea forței cinetice.
 
O altă componentă a scutului antirachetă NATO urmează să fie construită în Polonia, iar începerea construcției este programată pentru anul acesta.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău