Scurtă CRONOLOGIE a războiului de pe Nistru (GALERIE FOTO)

  • 02 Martie 2019 12:44
Scurtă CRONOLOGIE a războiului de pe Nistru (GALERIE FOTO)

Deși 2 martie 1992 este considerată oficial ziua în care a început războiul de la Nistru, primele ciocniri armate între forțele de poliție moldovenești și formațiunile militare ale regiunii rebele au avut loc încă în ultimele luni ale anului 1991. 

După primele ciocniri între poliția moldoveană și formațiunile militare transistrene, detașamente ale cazacilor atacă, în noaptea de întâi spre două martie 1992, comisariatul de poliție de la Dubăsari și iau ostatici 34 de persoane care se aflau în interiorul clădirii.

Poliștii și autoritățile din Dubăsari și localitățile vecine care au reușit să scape se retrag la Cocieri, localitate care devine un centru de rezistență în lupa contra separataștilor de la Tiraspol. În seara aceleeași zile, 2 martie, un detașament al poliției cu destinație specială de la Chișinău trece Nistrul pe geață pentru a le veni în ajutor celor refugiați la Cocieri.

Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri și proteste ale președintelui Mircea Snegur și ale Parlamentului de la Chișinău către comunitatea internațională, denunțând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova. Deși Moscova respingea aceste acuzații, ea a continuat să sprijine pe față regimul separatist.

În iunie au loc cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului, în special la Tighina.

În dimineața de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a încearcă să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar sunt oprite de forțele moldovene. Timp de două zile, asupra Tighinei  se trage cu armament greu. Concomitent sunt atacate localitățile  Dubăsari, Cocieri, Doroțcaia, Coșnița. Peste 200 de combatanți moldoveni și-au pierdut viața, iar alți 300 au fost răniți.

Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când președinții Rusiei, Boris Elțin, și al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Semnarea acestui Acord pare să fi semănat frustrare în rândurile unor parteneri ai Chișinăului, deoarece, până în iunie, Republica Moldova pledase pentru o misiune internațională de pacificatori și o implicare largă a organizațiilor internaționale, însă ulterior a abandonat această poziție, acceptând-o pe cea a Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău