Experți | Scumpirile în lanț, generate de creșterea tarifului la gazele naturale sunt inevitabile

  • 26 Noiembrie 2021 13:26
Experți |  Scumpirile în lanț, generate de creșterea tarifului la gazele naturale sunt inevitabile

Scumpirile în lanț, generate de creșterea tarifului la gazele naturale sunt inevitabile. Unii dintre agenți economici au operat deja majorări de prețuri, iar experții spun că, în perioada următoare, cetățenii ar trebui să se aștepte la majorări de costuri la majoritatea produselor și serviciilor, transmite Radio Chișinău.

Chiar dacă Rep. Moldova a recoltat în acest an peste 1,5 mil. de tone de grâu – o cantitate-record – prețurile la produsele de panificație au fost deja majorate substanțial în unele regiuni. După ce mai mulți producători din Hâncești, Cahul, Vulcănești și Cantemir au scumpit prețurile la pâine, recent și Combinatul de panificație din Bălți, cel mai mare din Nordul țării, a operat o majorare medie de un leu la toată producția sa. Creșterea prețurilor a fost inevitabilă, a explicat pentru Radio Chișinău, directorul întreprinderii, Eduard Grama.

„Am încercat să tot amânăm aceste creșteri atât de majore, dar gazul deja a pus capacul pe ultimele scumpiri. Se scumpea totul. Dau un exemplu – făina, numai în ultimele două luni, s-a scumpit cu peste 14 la sută, sarea, care se folosește la producerea pâinii s-a scumpit cu 21%, uleiul, motorina. Tariful la gaz a crescut dublu. Astfel, au crescut și costurile de producere.”

Majorarea prețurilor la produsele alimentare este dictată și de procesele economice la nivel mondial, spune expertul economic Viorel Gârbu.

„Indicele FAO la producția alimentară a crescut foarte mult pe plan internațional și asta nu are cum că nu afecteze Rep. Moldova. Cerealele sunt o categorie de export și prețurile sunt stabilite de situația din exterior. Autoritățile fac estimări precum că inflația va ajunge la nivel de 14-15% pe durata anului viitor. E plauzibilă această evoluție și noi trebuie să atestăm majorarea prețurilor în perioada următoare. 

Experții avertizează că economia moldovenească a intrat într-o perioadă de turbulențe, iar autoritățile par să nu fie suficient de vigilente la aceste procese, mai observă Viorel Gârbu.

„Economia, în ansamblu, a intrat în dezechilibru. Am avut ceea ce s-a numit lockdown – restricțiile impuse anul trecut pe plan mondial, iar acum economiile ies din acea stare și se produc destul de multe disfuncționalități. Aceste disfuncționalități, într-un final, duc la creșterea prețurilor (...) Această creștere ar trebuie să fie, mai degrabă, un joc al cifrelor decât strângerea curelei, dar cu condiția că economia funcționează. Această dimensiune trebuie să o observăm. Or, sunt semnale care vorbesc despre deficiențe în economie și aceste deficiențe, se pare, sunt ignorate de către autorități, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze mai mult.” 

În contextul creșterii de peste două ori a prețurilor la gaz, autoritățile au aprobat, pentru următoarele cinci luni, un pachet de plăți compensatorii pentru cetățeni în valoare de circa 1,6 miliarde de lei.

Bugetul de Stat pentru anul viitor, adoptat în prima lectură, prevede majorarea cu o sută de lei a valorii de referință pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor. Acest fapt înseamnă că în anul 2022 se așteaptă o creștere modestă a tuturor salariilor angajaților la stat. Asta în condițiile în care Banca Centrală a prognozat o rată a inflației de până la 15% pentru prima jumătate a anului viitor, acest fapt însemnând că prețurile vor crește constant.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău