SCUMPIREA produselor de panificație este INEVITABILĂ

  • 20 Ianuarie 2016 19:12
SCUMPIREA produselor de panificație este INEVITABILĂ

Pâinea și produsele de panificație s-ar putea scumpi cu circa 15%.

Tot mai mulți producători spun că activează în pierdere din cauza scumpirii materiei prime, dar și a resurselor energetice. Oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii recunosc că o majorare a costurilor la produsele de panificație este inevitabilă, dar insistă, totuși, asupra menținerii prețurilor vechi, în special pentru pâinea socială, destinată păturilor vulnerabile ale populației.

Producătorii de pâine de la Chișinău susțin că activează în pierdere de când s-au majorat tarifele la sursele energetice și spun că o scumpire a produselor de panificație cu 12-15 % este inevitabilă. După cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul economic al combinatului de panificație „Franzeluța”, Angela Șeremet, pentru ca să nu falimenteze în următorii ani și să-și acopere costurile de producție, întreprinderea trebuie să ajusteze prețurile.

„S-au majorat costurile la producerea pâinii, în special din cauza majorării prețului făinii. S-au majorat și tarifele la sursele de energie, ceea ce a dus la majorarea costurilor de producere. Majorarea tarifelor la energie a dus și la majorarea prețurilor la materia primă, cum ar fi uleiul, drojdiile, majorarea costurilor de împachetare. La ”Franzeluța” nu s-au majorat prețurile la produsele de panificație de ani buni, ceea ce face ca compania să activeze în pierdere”, a declarat Angela Șeremet.

Și fermierii spun că prețurile la pâine ar putea să crească, motivând cu scumpirea materiei prime, în special a grâului alimentar, afectat de lipsa precipitațiilor în raioanele din nordul țării și de gerurile din ianuarie.

„Temperaturile scăzute din ianuarie și lipsa unui strat gros de zăpadă care ar proteja semănăturile, vor afecta grâul. La nord nu a nins deloc, nu e destulă umiditate pentru semănăturile de toamnă, acestea sunt dezgolite. Gerurile de până la minus 20 de grade de la începutul lui ianuarie au afectat semănăturile, care, fără zăpadă rezistă doar până la minus 17 grade. Va fi și mai frig”, a declarat Vasile Odobescu, șef de gospodărie țărănească din raionul Ocnița.

Și Mihai Suvac, șef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a recunoscut că ”Franzeluța” activează în pierdere, menționând totodată că pâinea este un produs strategic, iar o majorare a prețului acesteia va afecta în special păturile vulnerabile. Totodată, Mihai Suvac a menționat că chiar dacă recolta de grâu din anul trecut este cu 15 % mai mică decât în 2014, Republica Moldova nu va înregistra un deficit de materie primă.

„La orice produs este nevoie de rentabilitate. Astfel, în cazul în care produci, spre exemplu, pâine la utilaje vechi, care consumă multă energie, suferi pierderi, respectiv ai nevoie de reutilare. Dar cum să faci această reutilare dacă nu ai venit de la producere? Companiile  de panificație sunt între ciocan și nicovală, ele acum sunt pe linia de plutire, dar nu știu cât va dura aceasta. Recolta de grâu în 2015 este cu 15 % mai mică însă în țară mai sunt 520 de mii de tone, iar necesitatea pentru a asigura consumul intern este de circa 350 de mii de tone. Din acest punct de vedere, țara este asigurată”, a precizat Mihai Suvac.

Producătorii spun că sunt nevoiți să vândă pâinea la prețuri ce variază între 3 și 5 lei, în timp ce costurile de producere a acesteia se ridică la circa 6 lei pentru o unitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău