Sculptura care a transformat-o pe Nefertiti într-un simbol cunoscut în întreaga lume

  • 19 Noiembrie 2018 20:00
Sculptura care a transformat-o pe Nefertiti într-un simbol cunoscut în întreaga lume

Binecunoscutul bust al reginei egiptene Nefertiti (în traducere "frumoasa care, iată, vine") a fost descoperit în decembrie 1912 de către o echipă de arheologi germani și este astăzi una dintre principalele atracții căutate de vizitatorii ajunși la Neues Museum din Berlin.

De ce ne place celebra statuie egipteană?

Cercetătorii ce s-au ocupat cu studierea trăsăturilor care fac ca un chip să fie considerat atractiv au ajuns la concluzia că unul dintre aspectele ce trebuie îndeplinite este prezența simetriei. Acest criteriu, regăsit și în cazul sculpturii ce o înfățișează pe regina Nefertiti, constituie explicația științifică a transformării bustului într-un ideal de frumusețe ce a făcut înconjurul lumii.

Cine a fost artistul din spatele celebrului bust

Deși pare a se integra perfect în epoca modernistă, a stilului Art Deco, statuia a fost realizată cu aproximativ 3400 de ani în urmă din calcar stucat și pictat. Aerul de mister care înconjura numele artistului ce a realizat lucrarea a fost îndepărtat nu cu mulți ani în urmă, când cercetătorul francez Alain Zivie a confirmat numele autorului. Este vorba despre sculptorul antic Tutmes, al cărui mormânt a fost descoperit acum 22 ani, în 24 noiembrie 1996.

Apropierea locului său de veci de mormântul prințesei Meritaton, fiica faraonului Akhenaton și a reginei Nefertiti, constituie o dovadă a legăturii acestuia cu familia regală. Un detaliu interesant este reprezentat de faptul că artistul a realizat o mare parte din gravurile și pictura din propriul mormânt. În plus el și-a realizat portretul, sub forma unei imagini în care acesta se redă pe sine în picioare, ținând în mână o paletă de culori. Această pictură murală este cu atât mai specială cu cât este considerată unul dintre primele autoportrete din lume.

Ultimele descoperiri despre viața reginei Nefertiti

Nu puțini sunt cei care și-au pus întrebarea de-a lungul timpului dacă în lipsa bustului, regina Nefertiti ar mai fi avut aceeași faimă. Din păcate, mare parte a vieții sale rămâne încă cufundată în mister. Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că Nefertiti a fost soția regelui Akhenaten și că i-a dăruit acestuia șase fiice.

Discuțiile ce dezbat personalitatea excepțională a reginei, sau din contră, lipsa acesteia, vizează ultima perioadă a vieții sale. Ce s-a întâmplat cu aceasta după moartea soțului său? De multe ori dispariția reginelor din viața publică după moartea soților nu era ceva neobișnuit în Egiptul antic. Fascinația creată în jurul bustului reginei Nefertiti a fost un motiv pentru ca cercetătorii să continue să caute noi date despre ultima perioadă a vieții sale. Dacă până nu demult ultimele informații certe o arătau pe Nefertiti alături de Akhenaten în cel de-al doisprezecelea an de domnie al acestuia, o descoperire din 2012 a unei inscripții o amintește pe Nefertiti ca "Mare soție a Regelui Akhenaten" cu puțin înainte de moartea acestuia, în cel de-al șaptesprezecelea an al domniei sale.

În lipsa descoperirii celebrului bust fascinația creată în jurul reginei ar fi atins însă aceleași cote? Destul de puțin probabil.

sursa: historia.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău