Scrutinul prezidențial din Rusia nu este „nici liber și nici corect”, declară UE și NATO

  • 15 Martie 10:31
Scrutinul prezidențial din Rusia nu este „nici liber și nici corect”, declară UE și NATO

NATO și Uniunea Europeană au apreciat că alegerile prezidențiale care au început astăzi în Rusia și se vor prelungi până duminică, principala zi, nu pot fi considerate un scrutin „corect" sau „democratic”, potrivit responsabililor celor două instituți.

„Alegerile în Rusia nu vor fi nici libere și nici corecte”, a declarat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, relatează Agerpres.

Pentru ca niște alegeri să poată fi libere trebuie să existe „pluralism, mai multe liste (de candidați), discuții deschise și o presă liberă și independentă”, ceea ce nu este cazul în Rusia, a argumentat Stoltenberg.

Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al Uniunii Europene a apreciat la rândul său că este „foarte dificil” să considere aceste alegeri, care ar urma, fără surprize, să-l reconfirme pe Vladimir Putin în funcția de președinte al Rusiei, drept un scrutin „corect, liber și democratic”, în care alegătorii ruși ar avea „o alegere reală”.

Cu toate acestea, el a subliniat că decizia de a recunoaște sau nu scrutinul, preconizat să se desfășoare în decurs de trei zile, de vineri până duminică, rămâne la latitudinea celor 27 de state membre ale UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău