Scrutinul prezidențial din regiunea transnistreană este ilegal / Opinii

  • 10 Decembrie 2021 08:14
Scrutinul prezidențial din regiunea transnistreană este ilegal / Opinii

Un simulacru care nu va fi recunoscut de nimeni, nici măcar de Federația Rusă, cu toate că acest stat susține regimul separatist de la Tiraspol. Astfel califică directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole și comentatorul politic Anatol Țăranu așa-zilele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană. Potrivit lor, așa-zisul scrutin este un exercițiu ilegal, cu un rezultat previzibil, în condițiile în care liderul separatist Vadim Krasnoselskii și-a înlăturat toți oponenții politici, notează IPN.

Reprezentanții Promo-Lex spun că așa-zisele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului nu au nicio credibilitate, nici în fața autorităților constituționale de la Chișinău și nici pe plan extern. Experții Promo-Lex spun că nu pot monitoriza situația din regiune în contextul acestui exercițiu electoral, întrucât din anul 2015 reprezentanții Promo-Lex au interdicție de a intra în regiunea transnistreană.

„Este un scrutin ilegal care nu va fi recunoscut nici măcar de Federația Rusă care susține acest regim din stânga Nistrului. Nu există observatori, nu există credibilitate, este un exercițiu la nivel local și deja se cunoaște cine va accede în această funcție sau, mai exact, cine va rămâne în această funcție. Am văzut că toți oponenții, toți candidații serioși au fost înlăturați, li s-au creat impedimente pentru a participa la un scrutin cât de cât autentic. Este un teritoriu închis, controlat de un grup de persoane, aceste persoane se comportă de parcă acest teritoriu ar fi fost privatizat de către ele. Poziția noastră în calitate de apărători ai drepturilor omului este că un teritoriu nu poate fi închis pentru jurnaliști, observatori electorali”, a spus  directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Comentatorul politic Anatol Țăranu spune că de 30 de ani regiunea transnistreană simulează existența unui stat artificial, fiind susținută de Federația Rusă. Potrivit lui Țăranu mulți cetățeni din stânga Nistrului cad în plasa propagandei separatiste, care este fortificată și de mass-media rusă.

„Acest scrutin este un simulacru. În stânga Nistrului, există interese nu doar de ordin intern, ci și interese ale actorilor internaționali și din cauza acestor interese regiunea transnistreană supraviețuiește ca o enclavă în componența Republicii Moldova. Asupra acestei enclave nu se extinde constituționalitatea statului Republica Moldova. Oamenii din această zonă trăiesc într-un ghetou informațional, chiar dacă există internet și televiziuni. Acolo regimul este dur, este instaurată cenzura și un control al tuturor activităților oamenilor, iată de ce oamenii din regiunea transnistreană trăiesc sub presiunea propagandei separatiste, care de 30 de ani creează chipul dușmanului din malul drept, iar mulți dintre ei chiar cred ce le spune televiziunea și propagandiștii”, a spus Anatol Țăranu.

Așa-zisul scrutin prezidențial din regiunea transnistreană va avea loc la 12 decembrie. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a anunțat că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova. În același timp, poziția oficială a Guvernului de la Chișinău este că aceste „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic. Autoritățile Republicii Moldova îndemnă partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău