Scrutinul din 5 noiembrie | CEC are la dispoziție 7 zile să examineze actele predendenților la funcția de primar sau consilier în municipiile Chișinău și Bălți

  • 18 Septembrie 2023 13:29
Scrutinul din 5 noiembrie | CEC are la dispoziție 7 zile să examineze actele predendenților la funcția de primar sau consilier în municipiile Chișinău și Bălți

Pretendenții la funcția de primar sau consilier în municipiile Chișinău și Bălți pot depune, începând de mâine, actele pentru a fi înregistrați în cursa electorală. Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 7 zile să examineze actele respective, a comunicat Alexandru Berlinschi, secretarul autorității electorale, transmite Radio Chișinău.

La 19 septembrie se dă startul perioadei de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile din 5 noiembrie pentru primăriile municipiilor Chișinău și Bălți, precum și consiliile municipale și cele raionale. Secretarul CEC, Alexandru Berlinschi.

„Noi vorbim de cele 34 de consilii care au decis în mare parte că, începând cu 19 septembrie, toți cei cointeresați pot să depună actele la consiliile electorale de circumscripție actele de înregistrare. Această informație se regăsește pe pagina CEC (graficul, intervalul de ore). Totodată, CEC are la dispoziție 7 zile să examineze actele în acest sens”, a spus Berlinschi.

Alegerile locale generale din luna noiembrie se vor desfășura conform noului Cod Electoral, care a fost modificat anul trecut. Alexandru Berlinschii s-a referit la cele mai importante noutăți ale legislației electorale în vigoare la scrutinul din această toamnă.

S-a redus vârsta pentru a candida la funcția de primar de la 25 la 23 de ani. Pentru funcția de primar este necesar să fie prezentată o diplomă de studii, minim studii gimnaziale. Pentru candidații independenți s-a redus numărul de semnături de la 10% la 1%, dar nu mai puțin de 100 de semnături. Un alegător poate semna pentru mai mulți candidați independenți. Până acum nu era o asemenea reglementare”, a menționat sectretarul CEC.

De asemenea, noul Cod  Electoral prevede că cetățenii care își vor schimba domiciliul după 5 august nu vor putea vota la alegerile locale din noiembrie.

Între timp, unele asociații deja stau cu ochii pe organele electorale, precum și pe cei care își propun să intre în cursa electorală. De exemplu, Asociația Promo-LEX are deja stabiliți observatori în toate circumscripțiile raionale și municipale.

„De asemenea, planificăm pentru ziua alegerilor să avem circa 700 observatori statistici, adică în secțiile de votare la nivel național, aici incluzând-se mun. Chișinău și Bălți, care vor fi acoperite 100%. La fel, vor fi circa 140 de observatori în 70 de echipe mobile care vor monitoriza restul teritoriilor țării”, a declarat Nicolae Panfil.

Campania electorală pentru candidații înregistrați va începe la 6 octombrie, cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Amintim că la 5 noiembrie 2023 urmează a fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor din fiecare circumscripție.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău