Scrutinul din 2020 a fost cel mai netransparent, Promo-LEX

  • 19 Februarie 2021 15:17
Scrutinul din 2020 a fost cel mai netransparent, Promo-LEX

Începând cu alegerile parlamentare din 2014, de când Misiunea Promo-LEX monitorizează alegerile, scrutinul prezidențial din 2020 se dovedește a fi cel mai netransparent. Ponderea cheltuielilor nedeclarate, dar observate de membrii Misiunii e de circa 39%. Constatarea a fost făcută în cadrul unei conferințe de analiză post-electorală, transmite IPN.

Șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Pavel Postica, a remarcat că autoritatea electorală centrală nu are capacități tehnice și umane pentru a face verificări corespunzătoare la acest capitol. Cel mai frecvent nu sunt declarate cheltuielile pentru personalul uman implicat în campanie – voluntari și agitatori. Cazuri de nedeclarare a cheltuielilor sunt legate și de transport, comunicații, dar și publicitate, în special pe rețele sociale.

 

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a menționat că subiectul finanțării campaniei electorale rămâne a fi unul sensibil pentru societate, întrucât transparența finanțării concurenților electorali este crucială în obținerea și menținerea încrederii cetățenilor în politică. „Asigurarea condițiilor egale în finanțarea campaniei electorale și contracararea finanțării ascunse sau peste plafon constituie un pilon de baza al respectării echității în procesul electoral. Din acest considerent, legiuitorul a instituit reguli de finanțare, limitele plafonului donațiilor, obligativitatea raportărilor, dar și a declarării în caz de nedeschidere a unui cont destinat grupurilor de inițiativă sau Fondul electoral. În pofida acestor fapte, grupurile de inițiativă sau concurenții electorali continuă să se ciocnească cu diverse impedimente, cum ar fi refuzul instituțiilor bancare de a deschide cont sau imposibilitatea partidelor politice care au desemnat candidatul să doneze surse proprii în susținerea candidatului”, a spus secretarul CEC.

Prezent la evenimentul online, trezorierul Maiei Sandu, candidată PAS la alegerile prezidențiale 2020, Artur Mija a sugerat că, odată ce Republica Moldova tinde a fi o societate deschisă, transparentă și legală, e nevoie a fi abordată viziunea de a trece la finanțare prin intermediul transferurilor. Astfel, banii vor intra în sistemul financiar și vor avea o proveniență care va putea fi documentată, ceea ce e imposibil în legătură cu donațiile în numerar. Artur Mija a menționat că sugestia va veni din partea PAS și în calitate de inițiativă legislativă și a reiterat că pentru viitor eforturile trebuie îndreptate ca finanțarea concurenților și a partidelor electorale să se facă prin intermediul transferurilor, Astfel de practici trebuie încurajate.

Ieri și astăzi, 18-19 februarie, Comisia Electorală Centrală, cu susținerea Consiliului Europei, desfășoară Conferința de analiză post-electorală cu genericul „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2020: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”. La eveniment participă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, experți în materie electorală, observatori naționali și internaționali care au monitorizat scrutinul prezidențial, funcționari electorali, reprezentanți ai societății civile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,4 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău