Scrutinul de duminică - test electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

  • 07 Noiembrie 2023 08:21
Scrutinul de duminică - test electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

Rezultatele scrutinului din 5 noiembrie trebuie să fie o lecție pentru guvernarea PAS și să o mobilizeze să-și construiască echipe puternice în teritoriu pentru a avea un suport electoral în localități pe care să-l crească ulterior la următoarele scrutine. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Exponenții PAS au, probabil, au indicatorii lor de analiză – au avut în 2019 aleși pe liste vreo 150 de primari la care s-au mai alăturat traseiști în ultimii patru ani, acum PAS au 214 din primul tur și în turul doi - estimativ vreo 70 – 80 ar putea obține victorie, deci peste 300. Ei, probabil, văd aceste rezultat din perspectiva unei evoluții, creșteri a numărului de primării. Când e vorba de consiliile raionale și municipale – în 2019 Blocul ACUM obținuse cam vreo 290 de mandate, acum doar PAS a obținut 357 și ei zic că și aici e creștere. Al treilea indicator – în municipiul Chișinău, în 2019, Blocul ACUM a obținut un număr estimativ de până la 15 – 20 de consilieri municipali, PAS-ul avea vreo 8 – 10 consilieri. Acum au 20, s-a consolidat și echipa din CMCe”, a declarat Mihai Mogâldea, director de programe IPRE, conform sursei citate

„Problema ține de altceva, de faptul că când te uiți la harta orașelor vezi că în primul tur PAS-ul a obținut victoria doar în trei orașe și nu mai vorbim de un partid care în 2019 nu avea bani, nu avea resursa umană, oameni în teritoriu, vorbim de un partid care obține astăzi cea mai mare finanțare de la bugetul de stat, care, din păcate, nu livrează rezultate acolo unde ar trebui să livreze cel mai mult.

Într-un Chișinău proeuropean, într-o proporție 65 – 70 %, în suburbii în care au ieșit la vot 56 de mii de oameni care, tradițional, votau cu dreapta proeuropeană chiar dacă primarii proeuropeni nu livrau rezultate și vedem că azi Ion Ceban câștigă în toate suburbiile cu excepția a Băcioi. Este un rezultat care trebuie să-i pună serios pe gânduri pe cei din PAS pentru că asta înseamnă că au avut o prestație în Chișinău foarte slabă dacă nici măcar în suburbii nu ai reușit să câștigi.

Și la nivel național, sunt primării mari în care au câștigat din primul tur primari ai PSRM, ai Partidului lui Ion Chicu și sunt la sudul țării orașe în care nici măcar nu au avut candidați. Noi discutăm despre problema euroscepticismului în UTA Găgăuzia și PAS nu este capabil nici măcar la alegeri locale să propună un candidat în Comrat, Ceadîr-Lunga sau Vulcănești. Noi încercăm să promovăm integrarea europeană într-o regiune în care partidele nici măcar nu sunt capabile să propună niște candidați la locale prin care să-și creeze o bază minimă electorală, un suport electoral pe care să-l crească ulterior la următoarele scrutine. Nu există o corelație strânsă între capacitățile de care dispune cel mai mare partid proeuropean din țară și rezultatele la nivelul celor mai mari orașe.

Echipele de la nivel teritorial trebuie să fie regândite, strategia la nivel teritorial local trebuie să fie regândită pentru că s-au comis greșeli, acele echipe care au fost formate și care trebuiau deja să livreze rezultate nu au livrat, asta este realitatea” a mai adăugat acesta.

„În Chișinău lucrurile erau clare din start din toate sondajele realizate rezulta că Lilian Carp, candidatul PAS-ului este plafonat și nu poate câștiga, a fost o mică enigmă - va fi din turul I sau din turul II.

Cine a câștigat, cine a pierdut? Am văzut diferite comentarii, de la oponenți, dar și de la susținătorii PAS care erau dezămagiți într-o oarecare măsură, am văzut declarațiile exponentului PAS, Andrei Spînu, în care a spus că ideea pro-europeană a câștigat pe întreg teritoriul țării, ceea ce nu este adevărat. Cu un rezultat de circa o pătrime din voturi nu poți să pretinzi că ai câștigat, până la cucerirea întregului teritoriu al țării de ideea pro-europeană este încă mult și foarte mult de lucru și ar fi bine ca PAS să înțeleagă acest lucru pentru că este foarte important și să nu prezinte rezultatele așa cum ar arăta ele bine.

Rezultatele nu sunt majorități absolute și de aici rezultă că PAS este pus în situația implicită de a negocia alianțe și am putea caracteriza cu un generic rezultatul acestor alegeri că asistăm, de fapt, la apusul epocii de guvernare unicolore, monocolore a PAS care este, deocamdată, la nivel național, dar peste doi ani de zile la parlamentare această tendință va fi evidentă pentru toți. PAS trebuie să decidă ce rezultat vrea să obțină – să guverneze țara în continuare inclusiv la nivel local și atunci merge pe variante de alianțe care, da, trebuie selectate, dar nu în mod categoric să refuze pentru că este o invitație la opoziție. Și atunci ce facem la parlamentare – plecăm cu toții în opoziție și oferim pe tavă puterea celorlalți care de fapt ne uităm sunt foarte bine regionalizați – sunt acele cinci-șase raioane care este nordul, este Găgăuzia și încă ceva la sud și mici crâmpee unde a fost Usatîi și Chicu”, consideră și analistul politic Victor Ciobanu.

Expertul român în relații internaționale, Costin Ciobanu, a declarat „că guvernarea a încercat să impună aceste alegeri ca fiind un referendum în legătură cu integrarea europeană și a încercat să creeze acest clivaj între cei care susțin integrarea europeană și cei care se opun integrării europene. Opoziția și cei care care sunt împotriva PAS cred că au încercat să transforme aceste alegeri într-un referendum împotriva guvernării, să încerce să-i mobilizeze pe cei care sunt nemulțumiți de performanța guvernării și cred că al treilea referendum care ține, mai degrabă, de teme locale se referă la performanța administrativă în ce măsură oamenii sunt mulțumiți de ce se întâmplă în localitatea lor, de primari. Se pare că alte teme au dominat dezbaterea electorală: teme de interes local sau cele ce țin de performananța guvernării”.

„Aceste alegeri locale, conform științei politice, sunt alegeri de ordin secund în care oamenii încearcă să transmită un mesaj către guvernare pentru ca guvernarea să ia în calcul aceste lucruri. Va fi interesant care vor fi consecințele acestor rezultate, ce va înțelege guvernarea de pe urma rezultatelor pentru că mi-au ieșit în evidență două aspecte – atunci când ai o populație cu probleme de sărăcie e greu să construiești o democrație consolidată, tema socială e una importantă și doi este chestiunea privind soliditatea instituțiilor. Și, evident, e tema impactului pe care aceste rezultate îl vor avea asupra alegerilor prezidențiale”, a adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău