„În Chișinău lucrurile erau clare din start din toate sondajele realizate rezulta că Lilian Carp, candidatul PAS-ului este plafonat și nu poate câștiga, a fost o mică enigmă - va fi din turul I sau din turul II.
Cine a câștigat, cine a pierdut? Am văzut diferite comentarii, de la oponenți, dar și de la susținătorii PAS care erau dezămagiți într-o oarecare măsură, am văzut declarațiile exponentului PAS, Andrei Spînu, în care a spus că ideea pro-europeană a câștigat pe întreg teritoriul țării, ceea ce nu este adevărat. Cu un rezultat de circa o pătrime din voturi nu poți să pretinzi că ai câștigat, până la cucerirea întregului teritoriu al țării de ideea pro-europeană este încă mult și foarte mult de lucru și ar fi bine ca PAS să înțeleagă acest lucru pentru că este foarte important și să nu prezinte rezultatele așa cum ar arăta ele bine.
Rezultatele nu sunt majorități absolute și de aici rezultă că PAS este pus în situația implicită de a negocia alianțe și am putea caracteriza cu un generic rezultatul acestor alegeri că asistăm, de fapt, la apusul epocii de guvernare unicolore, monocolore a PAS care este, deocamdată, la nivel național, dar peste doi ani de zile la parlamentare această tendință va fi evidentă pentru toți. PAS trebuie să decidă ce rezultat vrea să obțină – să guverneze țara în continuare inclusiv la nivel local și atunci merge pe variante de alianțe care, da, trebuie selectate, dar nu în mod categoric să refuze pentru că este o invitație la opoziție. Și atunci ce facem la parlamentare – plecăm cu toții în opoziție și oferim pe tavă puterea celorlalți care de fapt ne uităm sunt foarte bine regionalizați – sunt acele cinci-șase raioane care este nordul, este Găgăuzia și încă ceva la sud și mici crâmpee unde a fost Usatîi și Chicu”, consideră și analistul politic Victor Ciobanu.
Expertul român în relații internaționale, Costin Ciobanu, a declarat „că guvernarea a încercat să impună aceste alegeri ca fiind un referendum în legătură cu integrarea europeană și a încercat să creeze acest clivaj între cei care susțin integrarea europeană și cei care se opun integrării europene. Opoziția și cei care care sunt împotriva PAS cred că au încercat să transforme aceste alegeri într-un referendum împotriva guvernării, să încerce să-i mobilizeze pe cei care sunt nemulțumiți de performanța guvernării și cred că al treilea referendum care ține, mai degrabă, de teme locale se referă la performanța administrativă în ce măsură oamenii sunt mulțumiți de ce se întâmplă în localitatea lor, de primari. Se pare că alte teme au dominat dezbaterea electorală: teme de interes local sau cele ce țin de performananța guvernării”.
„Aceste alegeri locale, conform științei politice, sunt alegeri de ordin secund în care oamenii încearcă să transmită un mesaj către guvernare pentru ca guvernarea să ia în calcul aceste lucruri. Va fi interesant care vor fi consecințele acestor rezultate, ce va înțelege guvernarea de pe urma rezultatelor pentru că mi-au ieșit în evidență două aspecte – atunci când ai o populație cu probleme de sărăcie e greu să construiești o democrație consolidată, tema socială e una importantă și doi este chestiunea privind soliditatea instituțiilor. Și, evident, e tema impactului pe care aceste rezultate îl vor avea asupra alegerilor prezidențiale”, a adăugat acesta.