Scrisori secrete: Papa Ioan Paul al II-lea a avut o prietenie strânsă cu o femeie măritată

  • 15 Februarie 2016 12:05
Scrisori secrete: Papa Ioan Paul al II-lea a avut o prietenie strânsă cu o femeie măritată

Sute de scrisori care scot la lumină prietenia strânsă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie măritată, prietenie care a durat mai mult de 30 de ani, au fost arătate postului BBC.

Scrisorile oferă detalii referitoare la partidele de schi și vacanțele cu cortul pe care cei doi le-au petrecut împreună. Adresate filozofului american Anna-Teresa Tymieniecka, născută în Polonia, ele au fost ținute ani de zile departe de ochii publicului în Biblioteca Națională a Poloniei. Documentele dezvăluie o latură foarte rar văzută a fostului Suveran Pontif. Nu există nici o sugestie că Papa ar fi încălcat jurământul de celibat.

Prietenia dintre cei doi a început în anul 1973, când doamna Tymieniecka l-a contactat pe viitorul Papă, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, apoi Arhiepiscop de Cracovia, în legătură cu o carte de filozofie pe care a scris-o ea.

Femeia, pe atunci în vârstă de 50 de ani, a călătorit apoi din Statele Unite în Polonia pentru a discuta despre acest carte. La puțin timp după aceea, perechea a început să corespondeze. Inițial, scrisorile cardinalului erau oficiale, însă pe măsură ce prietenia a devenit mai strânsă, ele au devenit mai intime.

Cei doi s-au întâlnit de numeroase ori - câteodată cu secretarul său prezent, câteodată singuri - și au corespondat frecvent. În 1974, el a scris că a recitit patru scrisori ale doamnei Tymieniecka scrise într-o singură lună deoarece ele erau "atât de pline de înțeles și profund personale". Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost liderul Bisericii Romano-Catolice timp de aproape 27 de ani, a murit în 2005, iar în 2014 a fost declarat sfânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău