Scrisoarea premierului Gaburici. Ce spun analiștii

  • 08 Iunie 2015 13:49
Scrisoarea premierului Gaburici. Ce spun analiștii

Demersul premierului Chiril Gaburici privind demiterea conducătorilor câtorva instituții este o acțiune desfășurată în contextul unei posibile demiteri a actualui guvern, comentează analiștii politici.

În același timp, premierul susține că nu-l interesează fotoliul de premier și doar vrea să schimbe lucrurile în Republica Moldova. 

Premierul a transmis o scrisoare șefului statului Nicolae Timofti și preșledintelui Parlamemntului Andrian Candu în care cere sprijinul acestora  pentru demiterea conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale a Moldovei și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Chiril Gaburici menționează că, în urma ședinței Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară de zilele trecute, a constatat că întregul sistem financiar este sub asediu și mai multe instituții abilitate ezită să soluționeze problemele existente. Premierul avertizează că, dacă solicitările sale nu vor fi luate în seamă, în decurs de o lună ar putea demisiona. Chiril Gaburici.

”Statul trebuie să facă pași rapizi și fermi, dar din păcate instrumentele pe care le are guvernul suntfoarte limitate.  Deci pași rapitzi trebuie să facă BNM, Procuratura, Biroul de Sigurări Auto, ceea ce nu se întâmplă. Acesta a fost motivul acelei scrisori”, a declarat Chiril Gaburici.

Solicitat de Radio Chișinău, comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că demersul premierului are legătură cu informațiile din ultimul timp despre o posibilă resetare a alianței de guvernare.

”În ultimele luni se dsicută foarte mult despre resetarea guvernării, despre care au declarat și unii lideri ai alianței. Ori dacă va fi resetată guvernarea, este greu de crezut că Dl Gaburici se va mai regăsi în fruntea echipei guvernamentale”, a declarat Ion Tăbârță.

O opinie similară este împărtășită și de expertul Cornel Ciurea. ”Domnul Gaburici știe despre o eventuală demitere a lui și vrea să o anticipeze prin a solicita niște lucruri greu de realizat. Deci, Dl Gaburici supralicitează în aceste momente, făcând el primul pas”, a declarat Cornel Ciurea.

Pe de altă parte, Chiril Gaburici a declarat astăzi cu nu a discutat cu nimeni înainte de a transmite scrisoarea respectivă și nici nu ține cu orice preț la fotoliul de prim-ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău