Scrisoare deschisă către conducerea țării din partea mai multor ONG-uri

  • 22 Mai 2020 15:01
Scrisoare deschisă către conducerea țării din partea mai multor ONG-uri

Mai multe ONG-uri din țară cer să fie anulate unele restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, pe care le consideră „dure și nejustificate”. Este vorba de interzicerea, până pe 30 iunie, a oficierii serviciilor divine și altor manifestații religioase cu prezența enoriașilor. Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, ONG-urile semnatare cu cerut ca, pe viitor, astfel de decizii să fie luate doar după consultarea înalților ierarhi ai Bisericii.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Laura Prepeliță, reprezentat al Centrului Independent de Informare, a declarat că societatea civilă așteaptă ca autoritățile să prezinte scuze Sinodului Bisericii pentru declarațiile, pe care le consideră denigratoare, adresate Mitropoliei Moldovei. Totodată, cere deschidere către un dialog constructiv și transparent între autorități, înalții Bisericii și reprezentanții societății civile.

„Considerăm reacția oficialilor statului la adresarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a parvenit pe parcursul zilelor de 20-21 mai curent, că denotă o atitudine denigratoare, lipsită de respect și este total inacceptabilă într-o societate civilizată. Să nu uitam că Biserica Ortodoxă a fost și este pilonul de bază al dăinuirii peste veacuri a poporului nostru. Considerăm, deci, oportun să cerem să fie retrase acuzațiile nefondate la adresa Bisericii și să fie oferite scuzele de rigoare în acest context. Solicităm o deschidere către un dialog constructiv și eficient între guvernanții țării, atât cu înalții ierarhi ai Bisericii, cât și cu reprezentanții societății civile, ai ONG-urilor din Republica Moldova”, a citat Laura Prepeliță din scrisoarea adresată președintelui țării, președintelui Parlamentului, prim-ministrului și miniștrilor justiției și ministrului sănătății.

 

Ala Stârcu, care s-a prezentat ca fiind „om cu toate drepturile și cu libertăți depline”, a spus că a venit la conferință pentru a riposta încălcării drepturilor omului. „Deputații din Parlament au o frică atât de mare (eu nu înțeleg frica e de COVID sau e de altă chestie), încât acceptă încălcarea tuturor drepturilor umane și nu s-a găsit niciunul să contesteze la Curtea Constituționlă măsurile luate în stare de urgență, dar mai ales acum, după 15 mai. Voi pretindeți că reprezentați poporul. Care popor? Acela sărman care stă să vândă și să cumpere la piață o bucată de pâine? Pe profesori sau pe medici îi reprezentați? Pe copii poate? Unde este poporul ale cărui interese le reprezentați? Îi țineți în casă să moară de foame sau poate la fundul mării că, de obicei, acolo stă dreptatea și adevărul”, a spus Ala Stârcu.

Prin aceeași scrisoare către conducerea țării, semnatarii solicită să fie aduse garanții din partea statului că în Republica Moldova vaccinarea împotriva COVID-19 nu va fi obligatorie, rămânând un act medical opțional. ONG-urile cer ca copiii nevaccinați să fie admiși în școli și grădinițe.

„Organizația noastră publică „Planeta curată” s-a opus anterior vaccinării obligatorii a copiilor. Nu suntem complet împotiva vaccinării, dar în mai mult de 12 ani de studii a acestei probleme am acumulat suficiente dovezi teoretice și practice și am decis că fiecare părinte ar trebui să înțeleagă riscurile complicațiilor post-vaccinare despre care oficial nu se spune practic nimic”, a declarat Alexandru Covalschi, reprezentantul organizației publice „Planeta curată”.

Prin intermediul scrisorii, semnatarii cer informații suplimentare „la fiecare caz de deces declarat COVID-19 și informații despre scopul amplasarii antenelor 5G, mai exact locul și numărul antenelor deja amplasate pe teritoriul țării”.

Scrisoarea este semnată de reprezentanții Centrului Independent de Informare, Asociației „Planeta Curată” și Asociației „Areopagus Florești”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău