Scriitorul umorist Ion Diviza își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

  • 07 Februarie 2020 19:30
Scriitorul umorist Ion Diviza își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

Scriitorul umorist Ion Diviza, Maestru în Artă, laureat al mai multor premii literare, secretar literar la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, a împlinit vineri 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1955, în satul Stolniceni, raionul Hâncești. În 1980 a absolvit Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova. Publică epigrame, satire, fabule, parodii, scenete, miniaturi umoristice, aforisme în majoritatea ziarelor și revistelor social-politice și literar-artistice din R. Moldova, precum și în reviste cu profil literar-umoristic din România. Membru al colegiului de redacție al revistelor EPIGRAMA (București), Hohote (Târgu Jiu), AG PE RIME (Pitești).

A debutat cu epigrame în revista „Chipăruș” (1976) și, editorial, cu maxime, în culegerea „Dintre sute de catarge” (1980). A editat cărțile de satiră și umor „Tinerică mi-am luat”, „Pilat din… Poantă”, „Săgetat de o idee”, „Komicaze”, „Bi-lanțul slăbiciunilor” ș.a. Din 2002 este președintele Asociației Epigramiștilor din Moldova. Este laureat al mai multor concursuri și festivaluri de satiră și umor din R. Moldova și România.

A alcătuit, în colaborare, culegerea de umor „O mie și una de anecdote” și culegerea de epigrame „Constelația Post-Scriptum” (1999, alături de epigramiști din Buzău). A redactat și prefațat circa 15 cărți de versuri satirice și de epigrame ale unor autori din R. Moldova. Este prezent în circa 45 de culegeri și antologii de epigrame, aforisme, miniaturi umoristice etc.

Este membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1982), membru al Uniunii Teatrale din Moldova (1993), membru al Uniunii Epigramiștilor din România (1993) și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2001).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău