Scriitorul Savatie Baștovoi, desemnat Omul Anului de revista Regal Literar

  • 17 Iulie 2022 09:14
Scriitorul Savatie Baștovoi, desemnat Omul Anului de revista Regal Literar

Mai mulți autori din Republica Moldova au fost desemnați laureați ai revistei online Regal Literar din România, care ce are o redacție și la Chișinău. Revista oferă premii scriitorilor și cercetătorilor români din diferite domenii, atât tineri, cât și consacrați, în semn de prețuire « pentru recunoașterea valorilor și pentru continuarea idealurilor nobile și elitiste », a menționat, pentru Radio România Chișinău, fondatorul revistei, scriitorul și muzicianul Claudiu Dumitrache. Și în acest an, printre laureați au fost desemnați mai mulți oameni de cultură din R. Moldova - poeți, cercetători, teologi, creațiile cărora se înscriu în aria culturală și spirituală a revistei – de promovare a idealului elitei românești din toate timpurile.

Premiul cu titulatura OMUL ANULUI i-a fost decernat scriitorului din R. Moldova, ieromonahului Savatie Baștovoi, care este citit cu interes în România, în Germania și alte țări, unde i-au fost traduse cărțile, a menționat Cladiu Dumitrache: « Juriul a decis să ofere acest premiu pentru întreaga operă literară, ieromonahului Savatie Baștovoi, pentru erudiție și unicitate; pentru analizele psihologice și teologice pertinente, expuse în scris și în conferințe; pentru promovarea unei viziuni lucide a fenomenelor și evenimentelor din contemporaneitate, în mod special în rândul tinerilor din Republica Moldova, Germania și România; pentru contribuția întru folosul tuturor celor care caută să cunoască moralitatea, literatura, artele și spiritualitatea în mod autentic », a specificat fondatorul revistei.

Printre laureații Premiului pentru eseistică este Galina Martea, cercetătoare basarabeană stabilită în Olanda, fiind menționat efortul său întru promovarea literaturii române în lume. Premiul pentru critică literară l-a obțint Nadejda Ivanov, cercetătoare la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din R. Moldova, pentru lucrarea „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (Editura Știința, 2021). Un Premiu de Excelență al revistei Regal Literar i-a fost oferit ieromonahului Vasilisk Donica, pentru volumul de nuvele „Poteci spre ziua a șaptea”, (Editura Epigraf 2021). Câte o mențiune pentru volumele de debut în poezie l-au primit Augustina Visan, autoarea cărții „Fă ceva tată” (Prut Internațional, 2021) și Tatiana Grosu, pentru volumul „Ce vedem noi când ne uităm unul la altul” (Ed. Casa de Pariuri Literare, 2021).

Din lista de laureați ai revistei Regal Literar pentru anul 2021-2022 mai fac parte actori, cineaști, scriitori și teologi din România – Sergiu Cioiu, Andrei Zincă, Dan Bădulescu, Sorin Bute, Alexa Visarion.

Precum a ținut să menționeze Claudiu Dumitrescu, premii de excepție au fost oferite unor scriitori de origine străină – artistului american Jonathan Jackson, laureat a 5 premii Emmy și părintelui atonit Theologos Cadar. Printre laureații de anul trecut ai revistei se numără Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul, academicianul Mihai Cimpoi, Doina Dabija, Liviu Antonesei, Christian Schenk, Radu Theodoru, Emil Boroghină, Teodora Marin, Radmila Popovici, etc.

Directorul Onorific și unul dintre autorii revistei este academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. El menționa cu referire la fondatorul și promotorul revistei Regal Literar, tânărul scriitor Claudiu Dumitrache, că el “va duce literatura română și artele mai departe », fiind un intelectual care « poate coagula suflete».

Din componența comisiei pentru decernarea premiilor revistei Regal Literar au făcut parte: cercetătorul Institutului de Etnografie și Folclor al Academiei Române, Ștefan Lucian Mureșanu; istoricul culturii și civilizației și criticul literar, George Coandă; directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Dolj, Lucian-Costin Dindirică; istoricul Cornel Mărculescu, redactorul-șef al revistei, Nicolae Florentin Streche, artistul (fondator) Claudiu Dumitrache, scriitoarea basarabeană, Maria Ivanov (Editor Revista Timpul).

Evenimentul este susținut de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Cultural și Biblioteca Județeană Dolj. Pentru a afla întreaga listă de laureați, puteți accesa www.regal-literar.ro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău